StoryEditor

Najviac utekajú Iračania

31.03.2003, 00:00
Má Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) informácie o aktuálnej migrácii z Iraku?
-- V celosvetovom meradle požiadalo vlani o azyl 52 tisíc obyvateľov Iraku. Najpočetnejšou skupinou boli aj na Slovensku: z 9,7 tis. žiadateľov o priznanie štatútu utečenca bolo 1 240 Iračanov. Ani v jednom prípade však štatút nezískali, najmä preto, že si nepočkali na ukončenie azylovej procedúry a pokračovali v ceste do iných štátov. V utečeneckých táboroch je v súčasnosti z 326 žiadateľov 26 Iračanov. Po vypuknutí vojnového konfliktu sa na východnej hranici pri obci Ubľa objavila 10-členná skupina migrantov z postihnutej oblasti. Umiestnená je v tábore v Adamove.
K vojne v Iraku sa schyľovalo už dlhší čas. Pripravil sa UNHCR a okolité krajiny na zvýšený nápor utečencov?
-- Už v januári sa v porovnaní s decembrom minulého roka zvýšil v medzinárodnom meradle počet žiadateľov o azyl z Iraku o 37 %. Aj UNHCR sa začalo tiež v januári pripravovať na prílev utečencov. Uskutočnili sa rokovania s vládami susedných krajín Iraku o pomoci utečencom. Postavených bolo 20 utečeneckých táborov na území Iránu. V štyroch z nich je pripravené technické vybavenie a dobudovaná infraštruktúra. Zásoby núdzovej materiálnej pomoci v regióne tvorí 300 tis. humanitárnych balíkov a do konca marca by k nim malo pribudnúť ďalších 50 tis. Každý z táborov v Iráne môže prijať 20-tisíc utečencov. V Jordánsku bol pripravený tábor pre ďalších 20-tisíc a v Sýrii pre 5-tisíc ľudí. UNHCR predpokladal, že sa utečenecká kríza môže týkať 600-tisíc až 1,5 mil. ľudí, ktorí by svoj útek mohli nasmerovať do okolitých krajín. Okrem toho sú vo vnútrozemí Iraku 2 mil. ľudí, ktorí sa stali obeťou presídlení v rámci krajiny. Príprava už UNHCR stála 25,8 mil. USD a v prípade potvrdenia predpokladov by sa náklady úradu mohli vyšplhať až do výšky 60 mil. USD. OSN odhaduje náklady na všetky formy pomoci až na 125 mil. USD. V centrách UNHCR Jordánska, Sýrie a Iránu pracuje 215 pracovníkov a pôsobí tam 7 núdzových 15 členných tímov.
Potvrdili sa odhady UNHCR?
-- Vývoj nie je taký, aký UNHCR očakávalo. Posledné údaje hovoria o 26 tis. obyvateľoch vnútri krajín, ktorí smerovali do Kurdistanu. Na hraniciach Iraku UNHCR v súčasnosti monitoruje stav, ale mandát organizácie sa môže naplniť najmä vtedy, keď obyvatelia krajiny prekročia hranice. Na území Iraku pracovníci UNHCR nie sú. Podľa názorov expertov UNHCR priamo z terénu, túto situáciu mohli ovplyvniť prídely potravín, ktoré Iračania dostali na jeden až štyri mesiace dopredu. Druhým možným dôvodom môže byť to, že obyvatelia Iraku vyjadrili solidaritu s útokom na krajinu a ostávajú vo svojich domovoch. Je to udivujúce, pretože štandardná situácia počas podobných humanitárnych kríz vyzerá tak, že obyvatelia v snahe zachrániť si život zvyčajne opúšťajú región konfliktu hromadne. Očakávala sa istá analogická situácia s utečencami ako v období odvetných útokov v Afganistane. Vtedy Afganci utekali najprv do susedných krajín a neskôr sa vydali aj smerom do Európy. V októbri a novembri 2001 sa početnejšie skupiny objavili už aj v SR.
Máte informácie o tom, že režim Saddáma Husajna začal od hraníc do vnútrozemia vracať obyvateľov, ktorí chceli opustiť krajinu?
-- Indície o takýchto korkoch máme z ústredia UNHCR zo Ženevy, ale zatiaľ ich nemožno hodnoverne potvrdiť. Na druhej strane vysoký komisár pre utečencov OSN Ruud Lubbers ešte pred rozpútaním bojov vyzval okolité krajiny Iraku, aby nezatvárali hranice pred utečencami a poskytovali im pomoc a ochranu.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 05:50