StoryEditor

Kríza automobiliek Slovensko obíde

17.04.2013, 00:00
Aj keď sa európske automobilky trápia, Slovákom v tomto sektore sa zlepšila nálada.

Takmer polovica dodávateľov v automobilovom priemysle tento rok očakáva nárast tržieb a ďalšia tretina si chce udržať aspoň tie vlaňajšie. Vyplýva to z prieskumu poradenskej spoločnosti PwC a Zväzu automobilového priemyslu SR.

Tri dôvody
Slovenské podniky vidia dobrý rok z troch dôvodov. Aj keď autá v Európe veľmi nejdú, Slovensko si z trhu dokáže ukrojiť väčšiu časť. Napríklad fabrika na svetlá, ktorá patrí do nemeckého koncernu Hella, uspela v konkurencii svojich sesterských firiem v zahraničí. „Spoločnosť Hella Slovakia Front Lighting uzavrie hospodársky rok s nárastom investícií oproti minulému roku o 18,9 percenta,“ hovorí ekonomická riaditeľka tejto firmy Helena Králiková. Podľa nej je to aj preto, že firma zvláda cenový tlak. Zároveň však dokázala presvedčiť svojho klienta, automobilku Daimler, že zvláda montovať aj svetlá vyššej generácie pre nové Mercedesy.

Nové trhy
Druhým dôvodom sú podľa Petra Mrnku, špecialistu PwC na toto odvetvie, dobré čísla slovenských automobiliek, teda Volkswagenu, Kie a PSA Peugeot Citroën. Tie chcú tento rok udržať vlaňajší rekord – 900-tisíc vyrobených áut.

No a po tretie, subdodávatelia uspeli aj na nových trhoch – najmä v Rusku a v Číne. „Dopyt sa rozkladá a nie sú tak veľmi závislí len od eurozóny,“ potvrdila analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Čína sa už dostala medzi našich najväčších odberateľov. „Pre náš export je nesmierne dôležitá práve v období klesajúceho dopytu zo strany európskych odberateľov,“ hovorí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Dobrou správou je aj to, že väčšina spoločností sa chystá na Slovensku investovať. A to najmä do nových výrobných technológií alebo nových produktov.

01 - Modified: 2004-10-27 05:56:35 - Feat.: 0 - Title: V Bratislave šou basketbalových kúzelníkov 02 - Modified: 2004-10-27 05:57:04 - Feat.: 0 - Title: Podielové fondy 03 - Modified: 2004-10-27 06:01:35 - Feat.: 0 - Title: Čo dáva únia regiónom (1. časť)
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 23:15