StoryEditor

Opozícia odmietne povinné kvóty migrantov

22.06.2015, 19:14
Autor:
TASRTASR

Opozícia sa v parlamente pripojí k odmietnutiu povinných kvót na vybavenie žiadateľov o azyl. Vyplynulo to z dnešných vyjadrení jednotlivých predstaviteľov opozičných strán.

Kvóty dnes odmietli predstavitelia KDH, OĽaNO, SaS, SDKÚ-DS a NOVA. Namiesto povinnej solidarity by sa mali podľa opozície hľadať iné riešenia. Predsedníctvo KDH vyhlásilo, že Slovensko by malo poskytnúť pomoc a súčinnosť v rámci svojich azylových možností.

Podľa kresťanských demokratov Slovensko môže postupne prijať niekoľko stoviek utečencov, ktorí spĺňajú podmienky pre udelenie azylu, ale aj utečencov z humanitárnych dôvodov. Hnutie však považuje za užitočné a efektívne, aby Slovensko aktívne pomohlo tisíckam ľudí v ich domovských krajinách, aby nemuseli migrovať do Európy.

„KDH bude presadzovať, aby sa jednou z prioritných krajín pre poskytovanie slovenskej oficiálnej rozvojovej pomoci stala Sýria,“ tlmočila názor predsedníctva hovorkyňa hnutia Natália Žembová. Pripomenula pritom, že v Sýrii sa nachádzajú milióny utečencov a komunity, ktoré už majú skúsenosti s pomocou zo Slovenska. Tomuto cieľu podľa nej slúžila i májová návšteva melchitského gréckokatolíckeho patriarchu Gregoria III. na Slovensku.

Podľa poslanca SDKÚ-DS Ľudovíta Kaníka sú kvóty „nezmysel, ktorý nič nerieši, len posúva riešenie problému do ďaleka a je vodou na mlyn prevádzačom“. Kaníkovi je jasné, že si južné štáty únie s problémom masovej migrácie neporadia, treba im však pomôcť inak. Slovensko by podľa poslanca malo presadzovať dôslednú a prísnu ochranu južnej hranice EÚ na mori. S tým súhlasí aj predseda SaS Richard Sulík.

„Dôsledné stráženie hranice v Stredomorí zabezpečené dostatočnými ľudskými a technickými kapacitami je kľúčové z hľadiska oslabenia migračnej vlny, ktorá sa valí na západnú Európu z Afriky a Ázie. Škoda, že k takejto akcii dochádza až teraz, keď sa situácia okolo prisťahovalcov vymyká z rúk a stala sa vážnym politickým problémom naprieč Európskou úniou,“ uvítal Sulík operáciu EUNAVFOR, o ktorej dnes rokovala Rada EÚ pre zahraničné otázky.

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a šéf NOVA Daniel Lipšic vyzvali predsedu NR SR Petra Pellegriniho, aby urýchlene zvolal stretnutie všetkých parlamentných strán s cieľom prijať spoločné stanovisko k téme utečenci. „Je dôležité, aby sme ďalej nepodporovali rozvíjanie rôznych konšpiračných teórií, že politické strany na Slovensku sú za prijatie kvót,“ uviedol na tlačovej konferencii Matovič.

V parlamente je podľa lídra OĽaNO potrebné prijať spoločný postoj, napríklad o finančnej podpore nárazníkovej krajine Turecku, čo môže pomôcť, aby sa problém nepresúval na Slovensko. Ani podľa Lipšica nie je riešením, aby všetci ľudia v ťažkej ekonomickej situácii utekali do Európy. Navrhol vytvorenie určitej bezpečnostnej zóny v severnej Afrike, kde by Európa garantovala ekonomickým migrantom určitú mieru bezpečnosti. Ďalší utečenci by tak podľa neho potom nemali záujem utekať do Európy.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini dnes po zasadnutí vedenia parlamentov Česka a Slovenska v českej Třešti oznámil, že slovenský parlament bude o otázke povinných kvót navrhovaných Európskou komisiou pravdepodobne rokovať v utorok (23.6.).

Pellegrini uviedol, že má pripravené uznesenie, ktoré by malo byť výsledkom dohody naprieč celým politickým spektrom. V ňom NR SR podľa jeho slov rázne odmietne kvóty a prihlási sa k určitej forme pomoci, ktorá musí byť založená na báze dobrovoľnosti.

01 - Modified: 2007-07-01 23:06:03 - Feat.: 0 - Title: Vydanie HN zo dňa 2. 7. 2007
01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-07 14:08:27 - Feat.: - Title: Pôjde v Radičovej šľapajách alebo povedie nové SDK? Korčoka lákajú viaceré strany
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:14