StoryEditor

Štát chce pomôcť firmám. Ich ľuďom zaplatí kurzy

06.11.2013, 23:00
Trh práce Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) spúšťa projekt vzdelávania a poradenstva pre ľudí, ktorí už skončili školu.

Strojárska firma prijme absolventa. Nový zamestnanec však aj napriek technickému vzdelaniu nemá dostatočné odborné znalosti a zručnosti, ktoré podnik potrebuje. Podnik má preto dve možnosti – buď mu zaplatí kurz, alebo si ho zaučí sám. Avšak na vlastné náklady. „Najmä malé firmy však na doškoľovanie nemajú peniaze,“ hovorí prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka.

Takýmto problémom, s ktorými bojuje mnoho firiem, by už mal byť koniec. Štát chce totiž podporovať vzdelávanie ľudí, a to nielen absolventov, ale aj zamestnancov v podnikoch. Na projekt je celkovo vyčlenených takmer 28 miliónov eur.

Dostanú certifikáty

Novinku zastrešuje ministerstvo školstva. Rezort vedený Dušanom Čaplovičom (Smer-SD) odhaduje, že sa takýmto spôsobom dovzdelá vyše päťtisíc ľudí. „Prvé kurzy by sa mali rozbehnúť už začiatkom budúceho roka,“ odkázal hovorca ministerstva Michal Kaliňák.

Po novom by tak zamestnanci mali byť školení na konkrétne potreby firiem. Za úspešné dokončenie kurzu by mali získať aj certifikát. Okrem toho chce vláda vytvoriť pre ľudí vláda poradenské centrá. „Tento projekt mešká 20 rokov,“ hodnotí šéf personálnej agentúry Proact People Peter Paška.

Najväčší problém s nedostatkom špecialistov má pritom kostra našej ekonomiky – priemyselné firmy. Najmä strojári či elektrotechnici. Zamestnávateľom sa novinka pozdáva. Ako upozorňuje generálny sekretár Zväzu strojárskeho priemyslu SR Jozef Hübel, každej firme záleží na tom, aby pre ňu pracovali šikovní ľudia. A stala sa tak konkurencieschopnejšia, a to nielen doma, ale aj v zahraničí.

Výchova odborníkov na vlastnú päsť nie je lacná záležitosť. Podľa šéfky personálnej agentúry Index Nosluš Dariny Mokráňovej len základný kurz vyjde firmu tristo až štyristo eur. Na to, aby sa zo zamestnanca stal špecialista, to však nestačí.

Nevhodní kandidáti

Výhodu majú pritom medzinárodné firmy, ktoré pošlú pracovníka zaučiť sa do zahraničia do materskej firmy. Malé domáce podniky to však také jednoduché nemajú. Potrebujú totiž univerzálnych zamestnancov. A teda, aby jeden človek vedel robiť účtovníctvo, pracoval však aj ako personalista či sekretárka. V škole však takéto široké zručnosti človek nenadobudne. „Preto dúfame, že vláda vytvorí kurz aj konkrétne pre naše potreby,“ hovorí Sirotka.

Problémy majú pritom firmy tiež pri výbere nového zamestnanca. Podľa prieskumu personálnej agentúry Manpower až 17 percent slovenských firiem má problém obsadiť voľné miesto. Dôvod? Nevedia nájsť schopného človeka.

01 - Modified: 2005-08-30 08:15:13 - Feat.: 0 - Title: Projekty určené do šuplíka
01 - Modified: 2024-04-26 10:15:55 - Feat.: - Title: Sociálna poisťovňa oznámi poskytnutie úľavy z odvodov firmám do konca apríla 02 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 03 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 04 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 05 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 17:47