StoryEditor

Raketami a bombami na Saddáma

20.03.2003, 23:00
Americké jednotky včera večer spustili sústredenú delostreleckú paľbu na iracko-kuvajtskej hranici, vojaci si tým začali dláždiť cestu na inváziu do Iraku.
  • Cieľom je zničiť Saddáma s minimom civilných obetí
  • Bagdad pod silnou paľbou Američanov
  • Taká čudná vojna
  • Informovala o tom britská tlačová agentúra Reuters a americká televízia CNN dodala, že Iračania na paľbu odpovedali. Išlo o prvú pozemnú bitku vojny. Hlavný veliteľ 3. pechotnej divízie Bufourd Blount vyhlásil, že delostrelecká paľba je signálom prvej fázy pozemnej vojny proti Iraku, informovala americká tlačová agentúra AP. Očití svedkovia hovorili o veľkých explóziách pri irackej Basre.
    Americká spravodajská televízia Fox News informovala o útokoch amerických lietadiel a delostrelectva vrátane guľometného ostreľovania z helikoptér na pozemné ciele v južnom Iraku. Reportér Foxu sa nachádzal s americkým námorníctvom na "strategickom mieste". Fox News Channel zároveň informovala, že pri Basre horí niekoľko ropných vrtov. Iracký minister ropného priemyslu Amir Muhammad Rašíd správy poprel. Americký minister obrany Donald Rumsfeld však povedal, že USA majú k dispozícii údaje, podľa ktorých Iračania zrejme podpálili tri alebo štyri ropné vrty. Kuvajtská televízia informovala, že za požiar sú zodpovedné iracké jednotky, iránske média informovali, že ropné polia bombardovali Američania.
    Dlhoočakávaný útok proti Iraku sa začal včera ráno približne o 3:30 SEČ otriasla Bagdadom prvá explózia. Spojené štáty a spojenci začali operáciu Iracká sloboda hodinu a pol po tom, čo vypršalo 48-hodinové ultimátum, ktoré dal Saddámovi Husajnovi americký prezident George W. Bush. "Prvá fáza odzbrojovania Iraku sa začala," komentoval začiatok útoku hovorca Bieleho domu Ari Fleischer. "Na môj rozkaz koaličné sily začali údery na vybrané ciele vojenského významu," povedal Bush Američanom a svetu pol hodinu po začiatku operácie. Zároveň varoval, že vojna môže byť dlhšia ako mnohí predpokladali. "Zločinec malý Bush spáchal nehorázny zločin proti ľudskosti," reagoval na začiatok útoku v televíznom prejave iracký prezident Husajn.
    Prvú vlnu útoku viedli USA raketami typu Tomahawk a bojovými lietadlami Stealth F-117. Na Bagdad dopadlo vyše 40 striel s plochou dráhou letu. Spojenecké sily útočili zo základní v Kuvajte a z lietadlových lodí a ponoriek rozmiestnených v Stredozemnom, Červenom mori a v Perzskom zálive.
    Podľa denníka Washington Post bol cieľom útoku najmä bunker, v ktorom rokovalo iracké vedenie vrátane prezidenta Husajna. Rakety Tomahawk boli naprogramované na tento cieľ a lietadlá F-117 zhodili tonové bomby, schopné s veľkou presnosťou zasiahnuť stanovený cieľ. Irak reagoval na útoky odpálením niekoľkých rakiet Scud na územie Kuvajtu, v hlavnom meste emirátu niekoľkokrát vyhlásili vzdušný poplach. Irak zatiaľ nepoužil zbrane hromadného ničenia.
    Po úvodnej fáze útoku na Irak by mala prísť na rad masívna ofenzíva, ktorá má najmä psychicky zdeptať iracké vedenie a armádu. Podľa expertov Američania proti Iraku plánujú vystreliť v rámci masívneho útoku vyše 3 000 presne navádzaných striel. Ako uvádzajú armádne zdroje, rýchlo by sa mala začať aj pozemná fáza operácie. Vedenie útoku USA zjednoduší aj včerajšie rozhodnutie Turecka, ktoré súhlasilo s preletmi spojeneckých lietadiel nad svojím územím.

    menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
    06. október 2024 22:22