StoryEditor

Sociálnej poisťovni chýbajú peniaze

16.03.2004, 23:00
Ak sa v krátkom čase neprijmú náležité opatrenia, Sociálna poisťovňa nebude v druhom polroku schopná uhrádzať niektoré zo svojich záväzkov. Rozpočet na tento rok, ktorý jej v decembri schválil parlament, nestačí. Finančné problémy sa týkajú správneho fondu Sociálnej poisťovne, z ktorého sa kryje prevádzka ústredia a organizačných zložiek.

Podľa podpredsedu rady riaditeľov Sociálnej poisťovne Michala Horvátha však táto situácia neohrozí výplatu dôchodkov a ostatných dávok sociálneho poistenia.
Z analýzy, ktorú poisťovňa urobila začiatkom mesiaca vyplýva, že v rozpočte tohto fondu sú nekryté záväzky za 245 miliónov korún, ktoré nie je schopná uhradiť. Súvisia predovšetkým so zmluvami uzavretými ešte počas minulého roka. V jeho prvej polovici stál pritom na čele poisťovne Miroslav Knitl. Po Knitlovom odvolaní bol riadením dočasne poverený Rudolf Križan a v auguste Správna rada vymenovala za riaditeľa Františka Halmeša.
Mnohé zo zmlúv sa podpísali bez toho, aby sa zabezpečilo ich finančné krytie. Niektorým zmluvám dokonca chýbal súhlas Správnej rady, ktorá bola do minulého roka samosprávnym orgánom poisťovne a okrem iného rozhodovala o investíciách a rozpočte. Zmluvy sa dokonca podpisovali aj potom, keď už bol v parlamente schválený rozpočet poisťovne. "Všetky zmluvy, ktoré som podpísal boli kryté rozpočtom, schváleným v Národnej rade a následne jeho rozpisom v správnej rade," reagoval bývalý šéf poisťovne Miroslav Knitl, ktorý sa domnieva, že poisťovňa urobila v druhom polroku rozhodnutia, ktoré boli nehospodárne. Doplnil, že pozornosť by sa mala sústrediť na dodatky zmlúv, ktoré sa uzavreli po jeho odvolaní, a ktoré neboli kryté rozpočtom. "Po mojom odvolaní bola snaha prerozdeliť zákazky z oblasti informačných technológií pre iné firmy," povedal Knitl.
"Začíname robiť kroky, aby sa Sociálna poisťovňa začiatkom druhého polroka nedostala do platobnej neschopnosti," povedal v súvislosti so vzniknutým problémom Horváth. Poisťovňa pravdepodobne nebude schopná vyriešiť finančné problémy vlastnými silami. Dodatočné peniaze môže získať len z ráznych úsporných opatrení v prevádzke. Takisto môže začať predávať nepotrebný majetok. Ak to nebude stačiť, zrejme požiada parlament o dodatočné zvýšenie rozpočtu na tento rok o spomínaných vyše dvesto miliónov. Predseda Výboru NR SR pre sociálne veci a bývanie Vojtech Tkáč predpokladá, že celá záležitosť nakoniec skončí v parlamente a poslanci budú musieť schváliť pre poisťovňu dodatočné zdroje, či už zvýšením jej rozpočtových výdavkov alebo sadzby do správneho fondu. "Bude z toho zrejme parlamentný škandál," dodal Tkáč.
Jedným z riešení je aj odloženie úhrad niektorých zmlúv. Nedá sa však presunúť všetko, lebo v nasledujúcich rokoch čakajú poisťovňu nové záväzky, na ktoré nebude mať dosť peňazí. Napríklad z minulého roka sa do budúceho preložilo splácanie dlhov za sto miliónov korún. To je však iba zlomok toho, o čo príde správny fond spustením starobného dôchodkového sporenia v budúcom roku. Z príspevkov, ktoré budú pracujúci platiť na dôchodok do kapitalizačného piliera sa totiž nebudú do správneho fondu odvádzať tri percentá, ako je to v prípade príspevkov do priebežného piliera. Zo starobného dôchodkového sporenia poputuje do správneho fondu len pol percenta. Takisto vzrastie príspevok do Rezervného fondu, z ktorého sa peniaze na správu poisťovne neodvádzajú. Rozpočet správneho fondu tak príde približne o päťsto miliónov korún. "Z existujúcich prostriedkov by takto nebolo možné v potrebnom rozsahu splácať staré záväzky a, navyše, vznikajú pochybnosti, či Sociálna poisťovňa dokáže plniť nové úlohy, ktoré jej od roku 2005 pribudnú v súvislosti so spustením starobného dôchodkového sporenia," povedal Horváth.

Finančná situácia Sociálnej poisťovne
- v SP sa podpisovali zmluvy, ktoré neboli finančne kryté
- tento rok nie sú peniaze na zaplatenie záväzkov za 245 miliónov korún
- druhý pilier urobí v ďalšom roku správnemu fondu polmiliardovú sekeru
- finančné problémy SP bude nakoniec riešiť zrejme parlament

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 21:17