StoryEditor

Hotelieri: Každý koniec je aj nový začiatok

21.11.2004, 23:00
Ako bude vyzerať zimná sezóna vo Vysokých Tatrách a ďalší vývoj cestovného ruchu si netrúfa nik presne pomenovať. Prognózy sa rôznia, od pesimistických až po optimistické. Primátor Ján Mokoš verí, že zimnú sezónu otvoria podľa plánu 18. decembra. Jej výsledky však pravdepodobne nesplnia predpoklady.

Ako bude vyzerať zimná sezóna vo Vysokých Tatrách a ďalší vývoj cestovného ruchu si netrúfa nik presne pomenovať. Prognózy sa rôznia, od pesimistických až po optimistické. Primátor Ján Mokoš verí, že zimnú sezónu otvoria podľa plánu 18. decembra. Jej výsledky však pravdepodobne nesplnia predpoklady.
Rozbitá inšfraštruktúra
Podľa primátora bude dôležité opraviť najmä dopravnú infraštruktúru a sfunkčniť služby, čo by sa mohlo podariť asi do jedného mesiaca. Niektoré lyžiarske strediská sa zmenili na nepoznanie. "Jamy a Jakubkova lúka, to je úplná katastrofa," uviedol pre agentúru SITA technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier. Zjazdovky prakticky neexistujú. Namiesto nich sú tam pováľané stromy. Silný vietor vytrhával a vyvracal podpery, strhával nosné laná. Lepšia situácia je na Štrbskom Plese. Mimo prevádzky sú aj lanovky Tatranských lanových dráh. Takmer celá trasa pozemnej lanovej dráhy zo Starého Smokovca na Hrebienok je zahataná pováľanými stromami a víchor poškodil aj kabínkovú lanovú dráhu medzi Tatranskou Lomnicou a Skalnatým Plesom.
Tatranci si veria
Pre Vysoké Tatry začala 19. novembra nová éra, myslí si Mikuláš Argalács, vedúci redaktor Tatranského dvojtýždenníka a znalec Tatier. Turizmus bude fungovať ďalej a čast klientely budú podľa neho tvoriť i zvedavci, ktorých pritiahne nová tvár Tatier. Mnohí z nich sa už v týchto dňoch potulovali po spojazdnených tatranských cestách s kamerami a fotoaparátmi v rukách.
Záujem o Vysoké Tatry by nemal opadnúť ani podľa riaditeľky Grand hotela v Starom Smokovci Kataríny Duchovnej. Hoci z nadchádzajúcej zimnej sezóny má obavu. "Poškodené vleky a zjazdovky sa však určite opravia. Nemyslím si, že z tohto hľadiska je situácia až taká katastrofálna. Kalamita s drevom, ktoré sa musí spracovať, je iná vec. Vyzerá to tam, akoby ste prišli na Mars."
Duchovná si myslí, že nič sa nestáva bez príčiny. "Mám pocit, že Tatry to zasiahlo aj preto, aby sa tam ľudia trochu prebrali. Oproti iným zimným strediskám veľmi zaspali dobu. Ceny za poskytované služby sú neúmerne vysoké. Tatry stále žili v minulosti. Donekonečna z nej chceli ťažiť." Predpokladá, že teraz ceny o niečo klesnú a Vysoké Tatry budú prístupné aj pre našich ľudí. "Lebo zimná sezóna je na 90 percent záležitosťou ruskej a ukrajinskej klientely." Návštevnosť sa bude vyvíjať aj podľa toho, aké informácie o situácii dostanú ľudia v zahraničí. Potom sa už bude len čakať, či svoje pobyty stornujú alebo nie.
"Každý koniec je začiatok niečoho iného. Takže budúcnosť Vysokých Tatier nevidím až tak tragicky, hoci táto zimná sezóna môže byť lesnou katastrofou poznačená," uviedol pre HN riaditeľ tatranského hotela Bellevue Štefan Hvorecký. "Súčasná situácia možno prinesie pre Tatry aj niečo dobré. Teším sa, že v budúcnosti môžu byť lyžovačky krajšie ako doteraz."
Vysoko v horách bez problémov
Turistami hojne navštevovaný Sliezsky dom sa v nedeľu vyprázdnil. Napriek tomu, že cesta a chodníky sú zatarasené spadnutými stromami, odišla z neho posledná skupina návštevníkov. Neboli to však bežní turisti, ale horolezci.
"To, čo sa stalo, odohralo sa pod Tatrami. Turisti, ktorí k nám chodia, idú na túry do skál. Takže kto bude chcieť prísť, príde," povedal pre HN pracovník Téryho chaty Stanislav Kútnik. V chate (2 015 metrov nad morom) momentálne nemajú nikoho. To je však vzhľadom na vývoj počasia normálne. V okolí tejto najvyššie položenej chaty je takmer meter čerstvého snehu.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 10:04