StoryEditor

O vedu sa nikto neháda

Vedeckým a technologickým inováciám na Slovensku politická klíma nepraje. Koaliční partneri sa dosiaľ touto otázkou detailne nezaoberali a výnimkou nie je ani dnešné rokovanie Koaličnej rady. Pri debatách o štátnom rozpočte na budúci rok dostanú priestor tradične iné priority.
Ako pre HN uviedol podpredseda ANO Ľubomír Lintner, vedu a výskum zatiaľ nik nenastolil ako problém. "Pokiaľ viem, požiadavku zvýšiť tu výdavky na Koaličnej rade dosiaľ nik neprezentoval," potvrdil Július Brocka za koaličný protipól ANO - KDH.
V návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu sa počíta s výdavkami Slovenskej akadémie vied 1,438 miliardy korún, čo je o nepatrné štyri milióny menej ako v tomto roku. Vysokoškolskú vedu a techniku štát predbežne podporí 978 miliónmi a aplikovaný vysokoškolský výskum 60 miliónmi korún.
Tak, ako stagnuje štátna podpora inovácií, je konzervatívny aj štátny výskum. Podľa Viliama Páleníka zo Slovenskej akadémie vied sa sústreďuje predovšetkým na poľnohospodárstvo, strojárstvo či medicínu. "Podobnú štruktúru mal ešte pred rokom 1989," dodáva.
Výskum v odvetviach s vyššou pridanou hodnotou čiastočne suplujú súkromní zahraniční investori. V bratislavských Vajnoroch má o dva roky vyrásť prvá časť technologického parku CEPIT, kde sa bude veľká časť venovať výskumu informačných technológií, biotechnológií či kybernetiky. Okrem toho napríklad o výskum rozšíri svoje kapacity aj galantský závod elektrotechnického koncernu Samsung a výskumno-vývojové centrum plánuje v Trenčíne zriadiť americká spoločnosť Johnson Controls.
Aj napriek rastu súkromného výskumu však podľa Páleníka nič nenasvedčuje, že Slovensko ako člen Európskej únie zabezpečí, aby sa do roku 2010 výskum a vývoj podieľal na hrubom domácom produkte troma percentami. Z toho jedno percento by mal garantovať štát a dve súkromná sféra. V posledných rokoch sa podiel tohto odvetvia dôležitého pre podporu konkurencieschopnosti ekonomiky pohyboval okolo 0,6 percenta domáceho produktu, v tomto roku je to predbežne len 0,3 percenta.

K inovátorom máme ďaleko
O slabej výkonnosti vedy a výskumu na Slovensku hovorí aj prieskum Svetového ekonomického fóra. Medzi inovátorské krajiny podľa jeho metodiky patria štáty, kde ročne počet nových patentov na obyvateľa presahuje 15. Tento parameter dosahuje 25 krajín sveta, pričom Slovensko je ďaleko pod touto hranicou.
Aj po zohľadnení makroekonomických ukazovateľov a stavu verejných inštitúcií nás svetoví ekonómovia stavajú na 43. miesto vo svete, za Maďarsko, Česko, Estónsko či Slovinsko. Naopak, na prvé priečky patria Fínsko, USA a Dánsko.

Výskum a vývoj na Slovensku (štátny aj súkromný sektor)
 

2000

2001

2002

2003

Zamestnanci (v tis.) 22,26 22,00 21,06 20,93
Celkové výdavky (mil. Sk) 6 085,51 6 466,81 6 332,66 7 016,28
Podiel výdavkov na HDP (%) 0,65 0,64 0,58 0,59
Zdroj: ŠÚ SR
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 02:21