StoryEditor

Živnostníci sú za dve sadzby DPH

18.06.2003, 00:00

Za chaotickú a nesystémovú označili včera pripravovanú daňovú reformu predstavitelia Slovenskej živnostenskej komory. Navrhované zjednotenie sadzby DPH na 19 percent bude mať podľa nich tvrdý dosah na viaceré odvetvia. Napríklad pre potravinársku výrobu či služby je už hraničnou výškou dnešná dolná 14-percentná sadzba DPH, uviedol podpredseda komory Vojtech Gottschall.
Paušálnu daň, ktorú ministerstvo financií chce nahradiť tzv. paušálnymi výdavkami, by bolo podľa neho vhodné zachovať pre remeselné živnosti, aby naďalej zjednodušovala podnikanie. Navrhovaných 20 percent paušálnych výdavkov, ako aj s tým súvisiace ostatné pripravované úpravy, nezohľadňujú úroveň nákladov, a preto nebudú pre firmy vôbec zaujímavé. Paušálne výdavky by sa mali podľa Gottschalla začínať minimálne na úrovni 45 percent.
Kritike podrobili včera živnostníci aj nový Zákonník práce. Podľa nich ide o rozsiahlu úpravu, "v ktorej sa nikto nevyzná". Zákonník práce by mal podľa nich stanoviť systémové pravidlá, čiže jasne určiť práva a povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa. Ostatné sa malo ponechať aj vzhľadom na rozdielne podmienky rôznych profesií na dohodu obidvoch strán.
Viacerí malí živnostníci môžu podľa komory po vstupe do EÚ doplatiť na väčšiu konkurenciu, ale aj neznalosť a nepripravenosť na podmienky únie. Malí podnikatelia nie sú informovaní o európskom technickom práve, o uznávaní vzdelania či možnosti čerpania prostriedkov z európskych fondov. Podľa Gottschalla aj v tejto oblasti chýbajú jasné a čitateľné pravidlá.
S uvedenými výhradami sa včera stotožnil aj prezident Slovenského živnostenského zväzu Anton Buben, ktorý je navyše ešte tvrdším zástancom zachovania výhod plynúcich z inštitútu paušálnej dane.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 12:40