StoryEditor

Mikuláš Dzurinda: Nie viac peňazí, chceme voľnejšie ruky

01.04.2004, 00:00
Predstavitelia niekoľkých západných štátov, napríklad Rakúska, ale aj Nemecka a škandinávskych krajín, kritizujú daňovú politiku SR a iných štátov východnej a strednej Európy. Predmetom kritiky je výška dane z príjmov podnikateľských subjektov. Nemecký kancelár Gerhard Schröder poukázal na fakt, že v krajinách strednej a východnej Európy výška tejto dane nedosahuje ani 20 %, kým v členských štátoch EÚ prekračuje 30 %. Ako vnímate tieto výhrady?
- Ak takéto hlasy zaznievajú, tak je to podľa mňa motivované obavami z presunu investícií z krajín, kde je daňové zaťaženie vysoké, a teda menej atraktívne do krajín, kde je daňové zaťaženie nižšie. Domnievam sa však, že by sme tým nemali byť príliš znepokojení. Aj podľa návrhu európskej ústavnej zmluvy je daňová oblasť ponechaná na zodpovednosti jednotlivých štátov, respektíve na rozhodovaní konsenzom. Mali by sme, naopak, ostať pevní, pretože okrem týchto nepriamych nástrojov nemáme iné prostriedky, ktoré môžeme použiť na to, aby sme dobiehali vyspelejšie štáty.

Podľa kritikov však naša daňová politika vedie k tomu, že potrebujeme viac peňazí z EÚ. Požadujú preto výraznejšie zdaňovanie vysokopríjmových podnikov.

- Keď uplatníme tie nástroje, ktoré som spomínal, tak to neznamená, že žiadame od bohatších štátov viac peňazí. My nežiadame bohatšie fondy a viac príspevkov. My len chceme mať voľnejšie ruky, samozrejme, aj s istými rizikami, ktoré takéto riešenie prináša.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 07:26