StoryEditor

P. Rusko: Je to politická objednávka

25.08.2003, 00:00

Ako vnímate žiadosť vyšetrovateľov zbaviť vás imunity pre podozrenie z vydierania a hrubého nátlaku na podnikateľa Mojžiša?
- Ako naplnenie politickej objednávky, ktorá sa musela stoj čo stoj realizovať na diskreditáciu a zmravnenie neposlušného koaličného partnera. Jednoznačne to vnímam ako nátlak a zneužitie polície za účelom kriminalizácie nepohodlných politikov a nepohodlného politického subjektu. Som presvedčený, že generálna prokuratúra tú znôšku nezmyslov hodí do koša.

Môžete spresniť, z akých trestných činov ste obvinený?
- Z toho, že pán Mojžiš robil všetko pod nátlakom. To znamená, že tam nie je trestnosť krokov, ktoré urobil, ak by boli dobrovoľné. On tvrdí, že všetko robil pod mojím nátlakom. Dokumentoval to tým, že som sa niekoľkokrát vyjadril, že Markíza pôjde odvysielať rady klientov pred pobočkami BMG Investu.

Toto sú predmetné skutky?
- Nebláznite, nič iné neexistuje. Žiadny listinný dôkaz, nejaký papier. Ani na jednej zmluve, ktorú skúmali, nie som podpísaný.

Po ostatnej koaličnej rade vládla všeobecná spokojnosť s dočasným zažehnaním krízy. Ako vidíte situáciu teraz?
- Určite komplikovane. Na druhej strane budeme o tom v pondelok hovoriť.

Aspoň naznačte, aký očakávate ďalší vývoj v koalícii?
- K tomu sa vyjadrím až po pondelku.

ANO pred voľbami tvrdila, že jej poslanci budú hlasovať za zbavovanie imunity. Ako sa k tomu postavia poslanci aliancie?
- To sa treba opýtať ich. Vtedy sme nemali skúsenosť s tým, s čím ju máme dnes - s politicky motivovaným vyšetrovaním. Na druhej strane vnímam generálnu prokuratúru ako nezávislú inštitúciu, ktorá dokáže odolávať politickým tlakom.

Naznačujete, že k tejto žiadosti sa ANO bude stavať inak, ako naznačovala, že bude podobné žiadosti riešiť pred voľbami?
- To ste povedali vy. V každom prípade ja viem, že sú to klamstvá. Môj pohľad bude ten - ako je možné, že na základe výpovede jedného človeka je možné dostať sa do situácie, keď ste zbavovaný imunity.

Vravíte, že ide o manipuláciu a snahu o diskreditáciu, ako sa chcete brániť?
- To si povieme v pondelok.

A čo vy ako súkromná osoba?
- Už som dal trestné oznámenie na zneužívanie právomoci verejného činiteľa a v tejto veci sa koná.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 07:26