StoryEditor

Jirko Malchárek: Zatiaľ nie je dôvod na paniku

16.03.2004, 23:00
Dokedy môže vládna koalícia v parlamente fungovať v menšine?
- Čo sa týka parlamentnej väčšiny, nemyslím si, že zatiaľ sú nejaké známky nestability. Taký znakom by bola, napríklad, neschopnosť prijímať zákony. Nikto nie je reálne schopný odvolať ministra. Takéto kroky u nás patria k parlamentnému folklóru, a to špeciálne v prípade ministra financií. Tým, samozrejme, nechcem situáciu zľahčovať, ale kým opozícia nemá reálnu väčšinu, tak vládnutie nie je síce komfortné, ale je možné.

Premiér sa však odvoláva aj na niektoré prípady zo zahraničia, kde vládne menšinový kabinet?
- Nikde na svete sa tradícia vládnutia v menšinovej vláde nevyvinula dobrovoľne, vždy to bolo vynútené. So všeličím nemáme skúsenosti a tradície, tie ešte len tvoríme. Sem patrí aj tá terajšia niekoľkomesačná skúsenosť, ktorú prežívame. Preto zatiaľ nie je dôvod na paniku. Samozrejme, bolo by lepšie dosiahnuť dohodu, napríklad, so Slobodným fórom, lenže na takýto krok musia byť dvaja. Vôľa podporovať vládu musí byť reálna a nie iba deklarovaná, navyše podmieňovaná nesplniteľnými požiadavkami, ktoré by fakticky viedli k pádu kabinetu.

Predpokladáte, že situácia sa upokojí po referende a prezidentských voľbách?
- Súvis odvolávania ministra financií s prezidentskými voľbami je zrejmý, podobne ako súvis s referendom. V prvom prípade je tu záujem zo strany ĽS-HZDS, v druhom zo strany Smeru. Nie som si však istý, že sa situácia po prezidentských voľbách upokojí. Obávam sa, že dokonca môže nastať opak. Závisieť to bude od toho, či sa Vladimír Mečiar stane prezidentom alebo nie.
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:47