StoryEditor

Poslanci vláde: Zverejnite zmluvy s automobilkami

30.06.2004, 00:00
Spor o zverejnenie zmlúv s automobilkami Hyundai/Kia a PSA Peugeot Citroën sa presunul na pôdu parlamentu. Poslanci včera 87 hlasmi odsúhlasili návrh uznesenia, v ktorom žiadajú vládu o predloženie týchto dvoch investičných zmlúv. Podľa predkladateľa návrhu Róberta Madeja (Smer) má každý občan právo vedieť, ako sa nakladá s peniazmi daňových poplatníkov.

To, či sa vláda rozhodne rešpektovať žiadosť poslancov, je zatiaľ otázne. Rovnako nie je jasné, či sa bude odtajnením zmlúv zaoberať už na svojom dnešnom rokovaní, alebo až budúci týždeň. Ako však minister hospodárstva Pavol Rusko skonštatoval, ak vláda zaujme súhlasné stanovisko, on ho rešpektovať bude. Rozhodnúť by sa však mala v najbližších dňoch, pretože poslanci od vlády žiadajú kompletné informácie aj s dodatkami do desiatich dní.
Podľa Ruska však toto uznesenie vlády nemá záväzný, ale iba odporúčajúci charakter. Predseda ústavnoprávneho výboru Ján Drgonec taktiež skonštatoval, že uznesenie Národnej rady nie je všeobecne záväzným predpisom, čo znamená, že ním parlament môže zaväzovať iba sám seba. Podľa poradcu na Ústavnom súde Ladislava Orosza z ústavnoprávneho hľadiska je sporné, či môže parlament záväzným spôsobom ukladať vláde nejaké úlohy. "Z ústavy vyplýva politická zodpovednosť vlády voči parlamentu, a preto by vláda mala rešpektovať jeho vôľu," dodáva Orosz. Viacerí ústavní právnici sa zhodli na tom, že ak by sa vláda rozhodla zmluvy neodtajniť, parlament môže voči nej uplatniť iba jednu sankciu - a to vysloviť jej nedôveru. Išlo by zároveň aj o precedens, pretože dosiaľ vláda takéto uznesenia parlamentu vždy rešpektovala.
Madej očakáva, že zmluvy parlamentu budú poskytnuté, čo by tiež znamenalo, že ktorýkoľvek poslanec by mohol s ich obsahom oboznámiť aj širokú verejnosť. Ak by však vláda predsa len zaujala k požiadavke parlamentu negatívne stanovisko, budú podľa Madeja viacerí poslanci žiadať vládu o zverejnenie zmlúv aj ako fyzické osoby a v prípade neúspechu sa chcú obrátiť o preskúmanie rozhodnutia súdmi. Otázka podania podnetu na ÚS je podľa neho ešte otvorená. A ako dodal, až po vyčerpaní týchto právnych prostriedkov budú uvažovať nad možnosťou odvolania vlády, na čo by však bolo potrebné získať politickú podporu.
Problémy pri odtajňovaní informácií by vláde nemala pritom spôsobiť ani automobilka Hyundai Kia Automotive Group, pretože ako sa už pred časom vyjadril jej prezident Chung Mong Koo, záleží hlavne na slovenskej vláde, čo zverejní a čo nie. Ako sa vyjadril Tomáš Galbavý (SDKÚ - hlasoval proti návrhu), ak s tým obchodný partner nebude mať problém, vláda po dohodne s ním určite rozhodne o zverejnení zmlúv. Parlament schválením uznesenia odmietol aj Ruskove argumentácie o nemožnosti odtajniť celé zmluvy pre obchodné tajomstvo. Ako sa uvádza v odôvodnení, zákon o slobodnom prístupe k informáciám obsahuje výnimku z obchodného tajomstva, a to v prípade, ak ide o informácie, ktoré boli získané za verejné financie a ktoré sa týkajú nakladania s majetkom štátu. Poslanci pritom žiadajú od vlády dodržiavať zákon o slobodnom prístupe k informáciám spätne k januáru 2001, čo by znamenalo zverejnenie všetkých materiálov, ktoré sú ešte utajené. "Aj správa ministra spravodlivosti potvrdzuje, že mnohé z investičných zmlúv boli bezdôvodne a v rozpore so zákonom utajené a prístup k ich informáciám bol obmedzený," skonštatoval Madej.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:52