StoryEditor

Tresty pre podnikateľov -- črtá sa kompromis

22.11.2004, 23:00
Obavy z kriminalizácie podnikateľov sa napokon nemusia stať skutočnosťou. Búrku nevôľu podnikateľov totiž vyvolal návrh nového Trestného zákona, ktorý by umožňoval trestné stíhanie právnických osôb. Podľa zistení HN sa však vyhrotená situácia mení.

Obavy z kriminalizácie podnikateľov sa napokon nemusia stať skutočnosťou. Búrku nevôle zamestnávateľov totiž vyvolal návrh nového Trestného zákona (TZ), ktorý by umožňoval trestné stíhanie právnických osôb. Podľa zistení HN sa však vyhrotená situácia mení.
"Našiel sa kompromis. Na 99 percent došlo k dohode, ktorá by mala byť zárukou, že podnikanie na Slovensku sa nestane automaticky trestným činom," povedal pre HN podpredseda parlamentného hospodárskeho výboru Jirko Malchárek (ANO). Podľa neho sa výrazne zúži počet skutkov, za ktoré bude možné firmu stíhať a spresní sa aj ich obsah. Podľa pôvodného návrhu by sa napríklad podnikateľ, ktorý nevyplatí zamestnancom mzdu, automaticky dopustil trestného činu. Po stretnutí poslancov, zamestnávateľov a zástupcov rezortu spravodlivosti sa črtá prijateľnejšia úprava.
Trestné nebude, ak napríklad podnikateľ uprednostní úhradu lízingovej či úverovej splátky pred vyplatením mzdy. Ak by to totiž neurobil, mohlo by to znamenať pre firmu krach. "Ak by však tie peniaze minul na kúpu nového bavoráka, tam by už právnická osoba niesla trestnoprávnu zodpovednosť," dodáva Malchárek.

Dva tresty
Objavili sa však aj úvahy, že by sa z nového Trestného zákona trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb vypustila úplne. "Zaznel aj takýto návrh," potvrdil nám poslanec NR SR za SMK Gábor Gál. S takýmto návrhom sa stotožňuje napríklad podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Abelovský. Podľa neho by sa totiž zaviedlo dvojité trestanie: za ten istý skutok by bola stíhaná právnická osoba (firma) a paralelne s ňou aj fyzická osoba (napríklad jej konateľ). Ministerstvo spravodlivosti (MS) však s vypustením trestnej zodpovednosti firiem nesúhlasí. "Je to trend, ktorý je v Európe," obhajuje návrh jeho hovorca Richard Fides.

Trest ako prevencia
V prípade odsúdenia bude možné právnickú osobu potrestať rôzne: pokutou až do výšky 500 miliónov korún, zákazom zúčastňovať sa na verejných súťažiach či dokonca úplným zrušením spoločnosti. "Podľa skúseností z iných krajín majú takéto tresty vysokú preventívnu účinnosť na podnikateľské prostredie," tvrdí Fides. Čo hovoria na nový Trestný zákon podnikatelia? Podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Antona Juru spomínaný návrh neodôvodnene kriminalizuje podnikateľské prostredie, "čo môže vyvolávať v spoločnosti negatívne postoje voči podnikateľom". RÚZ očakáva, že po rokovaniach s ministrami a poslancami budú do zákona zapracované aj ich návrhy.

Stovky pripomienok
K novému TZ a Trestnému poriadku, ktoré sú už v druhom čítaní, sa poslanci vrátia v januári. Očakáva sa búrlivá debata a zásadná zmena pôvodného návrhu - Ústavnoprávny výbor NR SR totiž k týmto dvom rekodifikovaným normám zozbieral viac ako 400 pripomienok a pozmeňujúcich návrhov. "Začína v tom byť chaos. Už teraz mám obavy, ako to celé dopadne," varuje Abelovský.
Diskusie stále vyvoláva návrh na zníženie veku trestnej zodpovednosti osôb z 15 na 14 rokov. Poslanec Gál s tým súhlasí. "Bohužiaľ, brutálne trestné činy páchajú aj osoby oveľa mladšie ako 15-ročné," tvrdí. Abelovský to odmieta a pripomína - k tejto téme nebola predložená žiadna relevantná štatistika. On sám však predložil pozmeňovací návrh, ktorý zníži vek trestnej zodpovednosti na 14 rokov iba pri obzvlášť závažných trestných činoch (napríklad vraždách). Je však proti tomu, aby mladistvých bolo možné odsúdiť na doživotie. "Ani minister nemôže veriť tomu, že také niečo prejde," dodal.

Žiadajú kratšiu väzbu
V novom Trestnom poriadku sa skracuje aj dĺžka väzby z 5 na 4 roky. Väčšina poslancov však chce ísť ešte nižšie. "Orgánom činným v trestnom konaní treba vytvoriť také materiálne a personálne podmienky, aby stihli kauzy vyšetriť do troch rokov," tvrdí Gál z SMK. Za zníženie lehoty väzby pod štyri roky je aj poslanec NR SR za SDKÚ Peter Miššík: "Verím, že sa nájde dobrý kompromis." Za čo najkratšiu väzbu je i opozičné ĽS-HZDS. "Dlhotrvajúca väzba vedie k nečinnosti vyšetrovacích orgánov," tvrdí poslanec NR SR Stanislav Husár. ĽS-HZDS ako prvé avizovalo, že návrhy TZ ani Trestnom poriadku v parlamente nepodporí.


SPORNÉ NÁVRHY V NOVOM TRESTNOM PRÁVE


- trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb (argument za: umožní sa stíhanie v prípadoch, kde nie je možné ustáliť vinu konkrétnej fyzickej osobe, argument proti: kriminalizuje sa podnikateľské prostredie, spôsobí to tzv. dvojité trestanie - firmy a súčasne aj jej zástupcu)
- zníženie veku trestnej zodpovednosti páchateľov z 15 na 14 rokov, možnosť odsúdiť mladistvého aj na doživotie (argument za: vek páchateľ a ich fyzická vyspelosť sa znižuje, argument proti: tieto návrhy nemajú prevýchovný charakter, sú v rozpore s tzv. humanizáciou trestného práva)
- zníženie dĺžky väzby z 5 na 4 roky (argument za: v minulosti bola predĺžená na 5 rokov účelovo kvôli kauze Černák, argument proti: treba ju znížiť ešte viac - pod 3 roky)
Zdroj: hn

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:06