StoryEditor

Slováci budú expandovať

12.12.2006, 23:00
Vláda má v pláne spustiť cez strategické podniky vlnu akvizícií.
Vláda Roberta Fica nebude privatizovať podiely v strategických podnikoch. Naopak, uvažuje o investovaní a skupovaní cudzieho majetku. "Vláda intenzívne diskutuje s partnermi o projektoch v oblasti železničnej dopravy a o bratislavskom letisku," povedal premiér počas svojho vystúpenia na včerajšom stretnutí s podnikateľmi na HNClube - Klube Hospodárskych novín.

Monopoly: tlak na ceny pokračuje
"Spoločne môžeme v Európe vytvárať podstatne silnejší blok ako samostatné slovenské Cargo, samostatné české Cargo a samostatné rakúske Cargo. Tento spoločný podnik by sa dokonca mohol týkať aj viac ako dvoch krajín," povedal premiér po diskusnom klube novinárom.
Fico sa s s členmi podnikateľského klubu HN stretol len niekoľko hodín po tom, ako koaliční poslanci Národnej rady odobrili návrh štátneho rozpočtu na rok 2007. Rozpočet počíta so schodkom 2,9 percenta, pričom prvýkrát sa do schodku zaratúva asi dvadsať miliárd na rozbehnutie druhého piliera dôchodkového systému. "Rozpočet je jasným dôkazom toho, že vláda myslí vážne svoj zámer zaviesť euro v januári 2009. Stojí pred nami ešte otázka inflácie, ktorá zatiaľ nedosahuje maastrichtské kritériá," povedal Fico. Preto, ako dodal, to myslia úplne vážne aj s ďalším vyvíjaním tlaku na cenotvorbu energetických monopolov.
Podľa premiéra zavedenie eura prináša viac výhod ako nevýhod, pričom pre podnikateľský sektor sú výhody "predominantné". Keďže zatiaľ všetko vyzerá tak, že euro prijmeme o niekoľko rokov skôr ako ostatné krajiny Visegrádskej štvorky, môže to byť podľa neho zaujímavé z hľadiska prílevu ďalších zahraničných investícií.
Fico si podľa svojich slov nemyslí, že súčasné ekonomické údaje ohľadne ekonomického rastu Slovenska sú len dielom predchádzajúcich vlád. "Rozhodnutia tejto vlády významnou mierou prispeli k tomu, kde sa dnes nachádza ekonomický rast a kurz koruny," tvrdí.

Hosťom HNClubu bol predseda vlády Robert Fico. Snímka Samuel Vanko
Premiéra Roberta Fica privítal na včerajšom diskusnom fóre generálny riaditeľ vydavateľstva Ecopress Slavomír Maličkay. Snímka Samuel Vanko


Na rade je infraštruktúra
Budúci rok bude podľa premiéra rokom mobilizácie zdrojov. Prioritou Ficovho kabinetu bude od roku 2008 naštartovať výstavbu nájomných bytov a výstavbu diaľnic. "Opozícia nás kritizovala, že sme v štátnom rozpočte nevyčlenili dostatočné prostriedky na budovanie rýchlostných komunikácií. Chýba však projektová dokumentácia. Zdroje na rok 2007 sú dostatočné na projekty, ktoré máme," povedal premiér s tým, že minister dopravy Ľubomír Vážny má za úlohu pripraviť dostatok projektov na oživenie výstavby diaľnic v ďalšom roku.
Vláda chce viac vstupovať do výstavby nájomných bytov. Dnes sa ich ročne postaví asi tritisíc. Premiér verí, že v spolupráci so súkromným sektorom sa v roku 2008 podarí dostať na čísla osem- až desaťtisíc bytov ročne, pričom "nájomné v týchto bytoch by sa nemalo radikálne zvýšiť".
Vláda chce nájsť aj riešenie na stabilizáciu situácie v zdravotníctve. Zatiaľ len zrušila nepopulárne poplatky za návštevu lekára a za lôžko v nemocnici, čo bude stáť štátnu kasu o dve miliardy ročne viac. Zásadné problémy v zdravotníctve sú, že investované peniaze sa nevracajú, ale strácajú, a personál uteká za lepšími podmienkami za hranice. "V prvej polovici roka 2007 očakávam od ministra Valentoviča zásadné rozhodnutie," povedal premiér.

Prezident spoločnosti Slovak Telekom Miroslav Majoroš. Snímka Samuel Vanko
Generálny riaditeľ T-Mobile Slovensko Robert Chvátal. Snímka Samuel Vanko


Dôchodky ostávajú
Ako Fico ubezpečil hostí HNClubu, súčasná vláda nebude trvať na zrušení druhého kapitalizačného piliera dôchodkového zabezpečenia. Ako naznačil, podľa návrhu ministerky sociálnych vecí Viery Tomanovej budú mať ľudia s nižšími príjmami možnosť z druhého piliera vystúpiť a vrátiť sa naplno do prvého piliera.
Okrem toho sa chystá zoštíhľovať aj štátny aparát. "Náš cieľ znížiť počet zamestnancov štátnej správy o dvadsať percent sa zdá byť realistický." Ako vysvetlil, začať chce avizovaným rušením krajských úradov, naráža však na počiatočné ťažkosti. "Dokonca aj nominanti Smeru nám začínajú nejako ťažšie rozumieť. Slušný plat, služobné auto a dve - tri asistentky na sekretariáte im dávajú zabudnúť na to, že do pozícií boli vymenovaní za účelom zhasnúť svetlo a zavrieť dvere," posťažoval sa premiér.
Ako Fico dodal, krajine aj po sedemnástich rokoch stále chýba generálna dohoda medzi vládou, zamestnancami a zamestnávateľmi, akýsi pakt stability o tom, ako sa má a bude vyvíjať hospodárstvo do budúcnosti. Na prijatie takéhoto dokumentu je potrebná generálna dohoda relevantných politických strán, ktorú sa zatiaľ podarilo slovenskej politickej špičke nájsť len v otázke zahraničnej politiky.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/aktualny, menuAlias = aktualny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 06:07