StoryEditor

Už o mesiac môžu podniky opäť žiadať o kvóty a nižšie clá

26.07.2004, 00:00
Už budúci mesiac môžu firmy požiadať Európsku úniu o zmenu colných kvót alebo o autonómne znížených colných sadzieb na niektoré produkty.

Už na budúci mesiac môžu firmy požiadať Európsku úniu o zmenu colných kvót alebo o autonómne znížených colných sadzieb na niektoré produkty. Úspešnosť podniku pri dosiahnutí suspenzií alebo otvorenia kvót však závisí od mnohých okolností. Základom je pritom podľa Dušana Dušáka z odboru obchodnej politiky na Ministerstve hospodárstva SR ich vlastná aktivita, ktorá sa začína podaním komplexnej žiadosti. "Nestačí iba vypísať formulár, dôležité je priložiť aj technickú dokumentáciu, pri chemický výrobkoch sú potrebné vzorce, zloženie, Material Safety Data Sheet, technický popis pri elektrotechnických výrobkoch a dôležité sú aj fotografie výrobku. Jednoducho je potrebné zaslať čo najviac podporných dokumentov," tvrdí Dušák. Európska komisia, ktorá o suspenziách rozhoduje, takýmto žiadostiam prikladá väčšiu váhu, a preto majú podniky vyššiu šancu na dosiahnutie až nulového cla. Dôležité je pritom presne špecifikovať názov produktu, na ktorý chcú zníženie cla dosiahnuť. Európska komisia však automaticky zamietne všetky žiadosti, pri ktorých by nevybraté clo z predpokladaného dovozu bolo nižšie ako 20-tisíc eur ročne. Aby sa tomu firmy vyhli, môžu svoje požiadavky na rovnaký produkt spísať ako jednu žiadosť. "Suspenzie aj kvóty sú pritom udelené, len ak sú na to dostatočné ekonomické dôvody," hovorí Dušák. Musí byť preukázané, že v rámci únie sa nevyrábajú v dostatočnom množstve rovnaké, podobné alebo nahradzujúce výrobky. Podľa riaditeľa odboru colných taríf na Colnom riaditeľstve SR Jána Tupého si musí firma zistiť, či sa takéto výrobky nedovážajú do únie na základe preferenčných dohôd (napríklad s niektorými rozvojovými krajinami). Posudzuje sa tiež, či žiadajúce krajiny alebo firmy o týchto skutočnostiach vedia a či prípadná suspenzia nie je v konflikte s niektorou politikou EÚ. Preto je podľa Dušáka veľmi problematické získať úľavy v potravinárskom či chemickom priemysle. "Európska únia totiž dotuje agropriemysel až 40 percentami zo svojho rozpočtu," objasňuje Dušák. V prípade, že v rámci únie existuje výroba danej komodity, ktorá však nepokrýva potrebu, navrhuje sa iba colná kvóta na určité množstvo výrobkov. Pri predložení žiadosti je potrebné opísať situáciu na trhu a uviesť, aké výrobky sa firma snažila získať na trhu EÚ. "Firmy pritom niekedy žiadajú o suspenzie, aj keď vedia, že výroba v únii existuje. Poväčšine je totiž lacnejšie dovážať produkty z mimočlenských krajín," tvrdí Dušák.

Colná suspenzia (autonómne zníženie cla) umožňuje dovoz určitého druhu tovaru do EÚ so zníženou (až nulovou) colnou sadzbou bez obmedzenia množstva.
Colná kvóta umožňuje dovoz určitého druhu tovaru do EÚ s preferenčnou colnou sadzbou, ak je tento dovoz nižší ako stanovená colná kvóta. Na každý ďalší dovoz nad kvótu sa už uplatňuje riadna colná sadzba podľa colného sadzobníka EÚ.

Postup pri žiadosti o colné suspenzie alebo kvóty
Žiadosti za firmy predkladá Európskej komisii ministerstvo hospodárstva každého pol roka. Nariadenia Rady Európy so schválenými colnými kvótami a suspenziami sú platné buď od 1. januára alebo od 1. júla. Aby boli účinné od januára, musia firmy posielať žiadosti na rezort hospodárstva do 15. februára predchádzajúceho roka s tým, že komisia začne o nich rokovať v polovici marca. Pre zaradenie do schvaľovacieho procesu s platnosťou od júla je potrebné žiadosť doručiť do 15. augusta predchádzajúceho roka so začiatkom rokovania v polovici septembra. Žiadosti sú následne posudzované na rokovaniach pracovnej skupiny Európskej komisie pre ekonomické otázky colných sadzieb.

Čo musí obsahovať žiadosť (v anglickom jazyku) (www.economy.gov.sk -- Commission communication concerning autonomous tariff suspensions and quotas):
-- určenie či ide o colnú suspenziu alebo kvótu
-- kód kombinovanej nomenklatúry (z colného sadzobníka TARIC -- www.economy.gov.sk/index/go.php?id=337)
-- názov výrobku (presne vyšpecifikovaný)
-- ďalšie informácie, ktoré sa týkajú produktu
-- kontakty s doterajšími obchodnými partnermi (v prípade, ak sa žiada o colnú kvótu -- rovnako treba uviesť aj dôvod, prečo o ňu žiadate, keď existuje výroba v členskom štáte EÚ)
-- názov žiadateľa (Ministerstvo hospodárstva SR)
-- predpokladané množstvo dovozu na žiadané obdobie v eurách + objem
-- doteraz dovážané množstvo
-- obdobie, na aké sa žiada
-- colnú sadzbu, ktorá sa uplatňuje (TARIC)
-- predpokladané nevybraté clo (v eurách)
- meno a adresu výrobcu mimo Európskej únie
- meno a adresu žiadateľa
- pre chemické produkty CUS a CAS číslo (www.europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/en/ecicau.htm)
-----------------------------------
Kontaktné adresy:

Ministerstvo hospodárstva SR
Sekcia obchodu a ochrany spotrebiteľa
Odbor obchodnej politiky
Mierová 19, 827 15 Bratislava
Ing. Dušan Dušák, tel.: 02/48542193
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ing. Ľubica Nejezchlebová, poverená riadením odboru, tel.: 02/48547110
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
S prípadnými otázkami, týkajúcimi sa colných sadzieb a colných kvót s ohľadom na prístup SR do EÚ, je možné obrátiť sa aj na:

Colné riaditeľstvo SR -- MF SR
Odbor colných taríf
Mierová 23, 815 11 Bratislava
Ing. Lenka Filipová, vedúca oddelenia integrovaného colného sadzobníka, tel.: 02/48273136
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Ing. Ján Tupý, riaditeľ odboru colných taríf, tel.: 02/48273130
e-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 17:59