StoryEditor

krátke správy na 11

24.03.2003, 23:00

Aukcia 10-ročných štátnych dlhopisov (ŠD) sa skončila neúspechom Ministerstva financií (MF) SR, keď investori prejavili záujem o ŠD len vo výške 1,06 miliardy Sk. Štát akceptoval celý dopyt pri priemernom výnose 5,095 % p. a. Na peňažnom trhu si pritom chcel požičať maximálny objem 10 miliárd Sk. Minimálny úrok v aukcii dosiahol 5,09 % p. a., maximálny 5,1 % p. a. (TASR)

Budapeštiansky akciový index BUX včera klesol o 0,47 % (37,72 bodu) na 7 547,76 bodu. Včerajšie oslabenie súvisí s negatívnou korekciou cien akcií, ktoré v predchádzajúcich dňoch výrazne stúpli. BUX kopíroval trend na svetových a európskych burzách po tom, čo úspechy spojeneckých vojsk v Iraku neboli v nedeľu a pondelok také presvedčivé ako predpovede. Bluechipsové akcie nemali jednoznačný trend. Väčšina z nich klesla. Najväčšiu stratu zaznamenal Egis (135 HUF) a OTP, kým medzi víťazmi sa nachádzajú ropný koncern MOL (+10 HUF) a koncern Richter (1 250 HUF). (TASR)

O necelé štyri mesiace by mal odísť prvý prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Wim Duisenberg do dôchodku. Zatiaľ však nie je jasné, kto si po ňom sadne do šéfovského kresla v hlavnej banke západnej Európy. Prípad "korunného princa" Jeana-Clauda Tricheta sa totiž pred francúzskym súdom nehýbe z miesta. Pokiaľ ho súd neoslobodí spod obžaloby, nemôže Duisenberga nahradiť. J.-C. Trichet sa ocitol pred parížskym súdom medzi obžalovanými za machinácie, ktoré sa udiali ešte začiatkom 90. rokov pred privatizáciou banky Crédit Lyonnais.

Japonská centrálna banka prediskutuje dnes na mimoriadnom zasadaní nedávne oslabenie ekonomiky, ťažké finančné a ekonomické podmienky a dôsledky vojenských operácií v Iraku. Bude to zároveň prvá príležitosť nového guvernéra banky Tošihika Fukuiho pozmeniť menovú politiku banky, ktorá by mala byť flexibilnejšia. Analytici sa domnievajú, že banka nakúpi viac akcií, aby tak podporila dôveru a stabilitu na trhu.


Nemecká asociácia súkromných bánk (BDB) uviedla, že podľa nej je šesť z desiatich kandidátskych krajín na členstvo v Európskej únii zároveň schopných vstúpiť zároveň aj do výmenného mechanizmu ERM-2, ide o tri pobaltské krajiny, Maltu, Maďarsko a Cyprus. Tieto krajiny by tak vstúpili do ERM-2, akejsi 2-ročnej čakárne na euro, už 1. mája 2004. Poľsko, Česká republika, Slovinsko a Slovensko majú podľa neho voľnejšie výmenné mechanizmy, a preto sa k načasovaniu ich vstupu do ERM-2 treba postaviť kritickejšie.

Akcie na pražskej burze vďaka ziskom Erste Bank a Českého Telekomu sa včera opäť posilnili, pričom sa dostali vyššie než je jej dvojročný rekord. Index PX 50 včera získal 0,16 %, keď dosiahol 486 bodov, takže v tomto roku si polepšil o 5,5 %. Akciám Erste, ktoré získali 2,45 %, pomohol lepší ako očakávaný konsolidovaný zisk. Pozitívna nálada z európskych trhov aj z BCPP vyprchala po správach z Iraku. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:33