StoryEditor

Fitch verí plánom Slovenska pre euro

04.09.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Agentúra naďalej považuje za najpravdepodobnejší dátum prijatia eura rok 2009. Analytici Fitch Rating sú oveľa skeptickejší pri hodnotení šancí Českej republiky na vstup do eurozóny.
Vyhliadky na prijatia eura v krajinách strednej Európy sa podľa medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch Ratings v posledných dvanástich mesiacoch značne zhoršili. Najviac to platí pre dosiaľ veľmi ambiciózne pobaltské štáty. V prípade Slovenska však agentúra naďalej považuje za najpravdepodobnejší dátum prijatia jednotnej európskej meny rok 2009. Neistota súvisiaca s rozpočtovými prioritami novej vlády, ako aj potreba znížiť infláciu však znamená, že výhľad ratingu krajiny v zahraničnej mene, ktorý je na úrovni A, zostáva stabilný. Analytici Fitch Rating sú oveľa skeptickejší pri hodnotení šancí Českej republiky na vstup do eurozóny. Agentúra neočakáva, že Česko zavedie euro do roku 2011. Dôvodom je najmä nedostatok politickej vôle a súčasná politická neistota. Poľsku nepredpokladá vstup do eurozóny do roku 2012, predovšetkým kvôli potrebe znížiť rozpočtový deficit, ako aj populistickým tendenciám vládnucej koalície. Najhoršie vidí situáciu Maďarska. Aj napriek ambicióznemu balíku úsporných opatrení novej vlády, Fitch predpokladá za najpravdepodobnejší dátum na prijatie eura rok 2014. Podľa Edwarda Parkera, šéfa Emerging Europe Sovereign Group v Londýne, sa termíny pre vstup do eurozóny predlžujú naprieč celou strednou Európou vzhľadom na problémy s plnením skutočne náročného inflačného kritéria. Potvrdiť by to mohli napríklad Litovčania, ktorým euro uniklo o desatinu percenta. O toľko mali vyšší rast cien. V mnohých krajinách je podľa Parkera problém v politickej rozporuplnosti medzi snahou prijať euro v skorom termíne a dosahmi bolestivých škrtov rozpočtových výdavkov. "Navyše odmietnutie prijatia Litvy do eurozóny v roku 2007 bolo negatívnym signálom naznačujúcim, že krajina bude musieť splniť maastrichtské kritériá do bodky," dodal Parker. Prijatie jednotnej európskej meny hodnotí Fitch ako pozitívny faktor pre zahraničnú úverovú dôveryhodnosť krajiny, ktorá by mohla viesť k ďalšiemu zlepšeniu ratingu v zahraničnej mene o jeden alebo dva stupne. Slovinsko sa stalo prvou krajinou z nových členských štátov Európskej únie, ktorá prijme euro v januári 2007. Aj preto Fitch zvýšil v júli rating krajiny v zahraničnej mene na úroveň AA so stabilným výhľadom z úrovne AA- s pozitívnym výhľadom.

Kedy by mohli krajiny V4 prijať euro
Slovensko 2010
Česko 2011
Poľsko 2012
Maďarsko 2014
zdroj: Fitch Ratings
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 03:46