StoryEditor

UniCredito dosiahla dohodu s HVB

13.06.2005, 00:00
Banka UniCredito Italiano dosiahla dohodu o získaní nemeckej HypoVereinsbanky. Tým sa v sobotu uzavreli dlhé debaty predstaviteľov oboch úverových ústavov.
Banka UniCredito Italiano dosiahla dohodu o získaní nemeckej HVB. Tým sa v sobotu uzavreli dlhé debaty predstaviteľov oboch úverových ústavov.
O transakcii včera rokovali v Taliansku a Nemecku ešte dozorné rady oboch bánk. Členovia dozornej rady HVB sa však odmietli pred stretnutím pre médiá vyjadriť. UniCredito ponúka podľa neoficiálnych informácii za HVB 15 mld. eur. Suma má byť hradená akciami talianskej banky.
Tento krok však bude mať ďalekosiahle následky v Nemecku a na trhoch strednej a východnej Európy. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií v dôsledku začlenenia HVB prídu tieto regióny o približne 25 tis. pracovných miest. Z nich stratí prácu 10 tis. zamestnancov v Rakúsku a v reformných krajinách, asi 6 tis. miest by malo ubudnúť v poľskom bankovom sektore. UniCredito a HVB majú v súčasnosti spolu takmer 130 tis. zamestnancov. Analytici odhadujú, že úspory na nákladoch by mali dosiahnuť v novej banke v porovnaní s ich súčasnou výškou okolo 420 mil. eur ročne, čo je vyše 16,2 mld. Sk.
Zlom by mal byť hlavne v Poľsku. Fúziou týchto dcérskych spoločností oboch uvedených ústavov vznikne banka, ktorá bude vo viacerých segmentoch trhu neohrozenou jednotkou. Talianska banka vlastní v súčasnosti 52,9 % druhej najväčšej poľskej banky Pekao. Jej bilančná suma v súčasnosti dosahuje hodnotu 1,45 mld. eur. Na treťom mieste - tesne za ňou - je banka BPH (Bank przymyslowohandlowy), ktorej 71,24 % vlastní práve mníchovská HVB. Na Slovensku sa fúziou vytvorí banka, ktorá obsadí štvrté miesto na trhu. Pripojí sa tak k hlavným hráčom - Slovenskej sporiteľni, Tatra banke a VÚB banke.
Začlenenie HVB do UniCredita je najväčšou obchodnou operáciou v európskom bankovníctve v jeho dejinách. Obe spoločnosti sú dvojkami na svojich materských trhoch. Nová spoločnosť bude deviatou najväčšou komerčnou bankou na starom kontinente. Proces začleňovania HVB do talianskej banky sa má zrealizovať do novembra tohto roku. Podľa dohody rokovacích tímov nová banka bude mať 11 členov správnej rady, z ktorých šiesti budú z HVB. Spoločnosť by takisto malo riadiť 11 manažérov. Piati z nich budú z nemeckej banky. Na čele však ostane terajší šéf UniCredita Alessandro Profumo.
Zápas ešte nie je vyhratý - nutný je aj súhlas akcionárov, a s tým nemožno rátať skôr ako v septembri či októbri. Z ich hľadiska rozhodujúcou bude najmä otázky ceny. Vedenie firmy bude ešte musieť aj ich presvedčiť, že 15 mld. eur je výhodná suma pre obe strany. Takisto HVB zápasí s ťažko vymáhateľnými pohľadávkami a musela pristúpiť k značným odpisom. Preto sa investori obávajú, že v skrini môžu byť aj ďalšie kostry. Jedným z akcionárov banky HVB je jej rakúska dcéra Austria Creditanstalt. V tomto prípade sú však už možné prekážky zrejme odstránené. Rakúšania by si mohli vybrať medzi hotovostnou ponukou na odkúpenie ich podielu a výmenou akcií.

Banky v krajinách strednej a východnej Európy1, 
Zahraničná banka Banka na Slovensku Aktíva v regióne (v mld. eur)
HVB Group HVB Bank Slovakia 35,5
Die Erste Slovenská sporiteľňa 33,3
KBC ČSOB 31,1
UniCredito Group UniBanka 30,1
Raiffeisen Tatra banka 28,9
Zdroj: Banky
1, Údaje sú z konca minulého roka
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 11:56