StoryEditor

Akcie sa spamätávali z predošlých strát

26.06.2006, 00:00

Minulý týždeň bol chudobný na dôležité makroekonomické dáta, a tak sa trhy pohybovali v relatívne úzkom pásme. Pokles kolísavosti trhov obchodníci privítali a čas pred budúcotýždňovým zasadaním Fedu využili na preskupenie svojich pozícií. Dňa 29. júna sa očakáva, že Fed potvrdí tvrdý protiinflačný postoj a zdvihne znovu úrokové sadzby o 25 bázických bodov na 5,25 percenta. Pre ďalší vývoj však bude dôležitý najmä komentár o vyhliadkach na najbližšie obdobie. Indexy tak týždeň uzavreli v miernom mínuse, keď DJIA, Nasdaq composite aj S&P 500 stratili od 0,2 do 0,6 percenta.
Európske trhy sa pomaly spamätúvajú po predchádzajúcich poklesoch a konečne po štyroch týždňoch sa im podarilo skončiť v zelených číslach. Člen Európskej centrálnej banky Axel Weber povedal, že ECB by mala pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, kým sa infláciu, aktuálne na hodnote 2,3 percenta, nepodarí stlačiť pod plánované maximum 2 percentá. K pozitívnemu vývoju však prispelo aj očakávanie, že na víkendovom zasadnutí skupiny viac ako 100 prezidentov centrálnych bánk vo švajčiarskom Bazileji budú bankári prezentovať, že ich ekonomiky sú schopné zvládnuť tento svetový trend rastu úrokových sadzieb, keď v nedávnom období minimálne 20 centrálnych bánk zvýšilo svoje úrokové sadzby. Nemecký DAX si pripísal pôsobivých 2,86 percenta a znova sa tak dostal nad dôležitú hranicu 5 500 bodov, podobne sa darilo aj francúzskemu CAC 40 s rastom 2,6 percenta, pričom svojím výkonom prekonal aj londýnsky FTSE 100, ktorý získal 1,69 percenta. Fínska Nokia a nemecký Siemens oznámili, že vytvoria spoločný podnik pod názvom Nokia Siemens Network, aby tak zaplnili dieru na poli prenosu zvuku, videa, internetu a dát za lídrom zo Švédska, firmou Ericsson. Investori po tomto oznámení začali nakupovať akcie oboch spoločností, pretože dúfajú, že spoločný podnik dosiahne synergický efekt a úsporu nákladov.
Zdá sa, že škandál prezidenta Japonskej centrálnej banky BoJ Toshihiko Fukuiho bude mať oveľa väčšie následky na ekonomiku Japonska, ako sa spočiatku ukazovalo. Fukuiho investičné správanie spred niekoľkých mesiacov vyvoláva pochybnosti, a tak plán krajiny na ukončenie politiky nulových úrokových sadzieb sa pravdepodobne bude musieť oddialiť, až pokiaľ Fukui jasne neodpovie na všetky otázky, prípadne kým ho z funkcie neodvolajú. Táto správa však na akciové trhy v Japonsku zapôsobila pozitívne, keďže sa odloží spomalenie ekonomiky zdvihnutím úrokových sadzieb, a tak sa Nikkei 225 vrátil späť nad hranicu 15 000 bodov s týždenným ziskom 1,64 percenta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:28