StoryEditor

Trh čaká zvýšenie úrokových sadzieb

19.09.2005, 00:00
Ekonómovia si nie sú istí, či americká centrálna banka bude pokračovať v cykle sprísňovania menovej politiky. FOMC musí na svojom utorkovom zasadnutí zvážiť, či zvýši úroky na 3,75 percenta.

Prvý raz po štrnástich mesiacoch si ekonómovia nie sú istí, či americká centrálna banka bude pokračovať v cykle sprísňovania menovej politiky. Federálna komisia pre operácie na voľnom trhu (FOMC), ktorá rozhoduje o nastavení úrokovej sadzby Federálneho rezervného systému v USA (Fed), musí na svojom utorkovom zasadnutí zvážiť, či zvýši úroky o 25 bázických bodov na 3,75 percenta.
Komisia má sťaženú úlohu, pretože čelí hlasom z politiky, ktoré na pozadí negatívnych dosahov hurikánu Katrina volajú po zastavení zvyšovania základnej úrokovej sadzby. Fed pritom zvyšoval úroky pravidelne vždy o štvrť percentuálneho bodu od júna 2004. Sadzba z vtedajšieho polstoročného minima 1 percenta stúpla na 3,5 percenta.

Na základe piatkových zatváracích hodnôt 30-dňových futuritných kontraktov na burze Chicago Board of Trade možno očakávať, že Fed odolá politickému tlaku a bude pokračovať v preventívnom zvyšovaní základnej úrokovej sadzby. Októbrový kontrakt v piatok finišoval na 96,265 bodu. Kalkuloval teda s výnosom 3,735 percenta, čo zvýšeniu úrokovej sadzby na 3,75 percenta na zajtrajšom zasadnutí FOMC dáva pravdepodobnosť 94 percent. Pred týždňom boli očakávania trhu teoreticky slabšie, keďže pravdepodobnosť rastu úrokov na septembrovom zasadnutí nedosahovala ani 80 percent. Pravdepodobnosť, že Fed nastaví úroky na štvorpercentnú latku ešte v tomto roku, dosahuje podľa piatkovej zatváracej ceny januárového kontraktu sto percent. Jeho výnos sa dostal na 4,01 percenta.

Podľa prejavov prezidenta chicagskej federálnej banky Michaela Moskowa, ktorý je hlasujúcim členom FOMC, v centrálnej banke pred aj po hurikáne Katrina vládli výrazné jastrabie nálady. Bankári z centrálnej banky sa obávajú budúcej inflácie, ktorá môže byť poháňaná jednak robustným medziročným zdražením energií, ale aj prehrievajúcim sa trhom bytov a domov. Ceny nehnuteľností rastú dlhodobo v percentuálnom vyjadrení dvojciferným tempom. Rôzne inštrumenty na bankovom trhu, hlavne hypotekárne úvery, totiž dovoľujú obyvateľom Spojených štátov žiť nad svoje pomery. Napríklad tak, že uspokojujú krátkodobé potreby dlhodobými úverovými nástrojmi, ktoré sú kryté nadhodnotenými nehnuteľnosťami. Úspory z disponibilných príjmov priemerného Američana sa dokonca v lete dostali do červených čísel. Ako viackrát upozornila centrálna banka, takýto vývoj nie je dlhodobo udržateľný. Aj preto už od júna postupne zvyšuje úroky a jednorazový efekt hurikánu Katrina by ju nemal odradiť od zvyšovania úrokových sadzieb na ceste za dlhodobo udržateľným neinflačným rastom hospodárstva USA.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:09