StoryEditor

Dolár na vzostupe, možno aj na vrchole

13.07.2005, 00:00
Za ostatné tri roky strácal americký dolár v podstate oproti každej svetovej mene. Narastajúce obavy o americký obchodný deficit, deficit bežného účtu platobnej bilancie, pomalý hospodársky rast a navyše strastiplná vojna proti terorizmu vrhali americkú menu do nepriazne investorov. Menový vývoj za uplynulé mesiace bol však odlišný a prekvapil viacerých analytikov.

Za ostatné tri roky strácal americký dolár v podstate oproti každej svetovej mene. Narastajúce obavy o americký obchodný deficit, deficit bežného účtu platobnej bilancie, pomalý hospodársky rast a navyše strastiplná vojna proti terorizmu vrhali americkú menu do nepriazne investorov. Menový vývoj za uplynulé mesiace bol však odlišný a prekvapil viacerých analytikov.
Americká investičná banka Goldman Sachs urobila minulý mesiac pozoruhodný krok, keď za menej ako jeden mesiac dvakrát revidovala krátkodobý výhľad dolára. Do polovice septembra by sa podľa nej mal dolár dostať oproti euru na úroveň 1,15 a oproti japonskému jenu na úroveň 110. Predchádzajúce predpovede hovorili o hodnotách 1,20 a 108, ktoré dolár prelomil (k jenu bola jeho najsilnejšia hodnota tesne nad 108), neskôr však boli jeho straty korigované. Od začiatku tohto roka si dolár oproti euru polepšil o viac ako jedenásť percent, oproti japonskému jenu okolo osem percent a podobne aj oproti britskej libre.
Analytici sa zhodujú v tom, že hlavným dôvodom súčasného posilňovania dolára je zvyšovanie úrokových sadzieb Federálnou rezervnou bankou (Fed), ktorá by podľa odhadov mala pokračovať v postupnom (teda o štvrť percentuálneho bodu) zvyšovaní úrokových sadzieb asi do septembra. Naopak, Európska centrálna banka drží sadzbu naďalej nezmenenú a dohady o jej znížení sú čoraz silnejšie. "ECB síce zníženie úrokovej sadzby explicitne odmietla, trh to však predpokladá a z pohľadu eura reaguje nepriaznivo," myslí si analytik Tatra banky Branislav Baričák. Doláru nahráva silný ekonomický rast americkej ekonomiky predpokladaný na úrovni 3,6 percenta, kým inflácia ostáva naďalej na priaznivých úrovniach. V porovnaní s eurozónou hovoria predpovede o trojnásobne vyššom raste.
"Najvýznamnejší štrukturálny nedostatok, ktorým je deficit bežného účtu platobnej bilancie, ustúpil v svetle rastúceho úrokového diferenciálu do pozadia," zhodujú sa analytici. V posledných mesiacoch sa zároveň mesačný deficit mierne znížil, čo pomohlo doláru. Časť ziskov, ktoré dolár v uplynulých týždňoch zaznamenal, možno pripísať aj neistému euru. K oslabeniu prispeli najmä politické problémy, aj keď neschopnosť najväčších európskych ekonomík naštartovať ekonomický rast zohráva svoju úlohu. "Neschválenie euroústavy, ako aj dlhodobého rozpočtu EÚ a nadchádzajúce voľby v Nemecku, ktoré sú vždy investormi vnímané s istou dávkou neistoty, v najväčšej miere prispeli k oslabovaniu eura," uviedol Baričák.
Podľa analytikov by sa dolár mohol v priebehu leta pohybovať okolo súčasných úrovní. Ďalšie výrazné posilňovanie v ďalšom období neočakávajú. Podľa Baričáka by mohol prelomiť hranicu 1,1747, čo bola vstupná hodnota eura na začiatku jeho obchodovania. Ku koncu roka, keď Fed skončí so zvyšovaním sadzieb, však predpokladá nástup eura, a teda korekciu súčasných ziskov. "Do popredia sa opäť dostanú štrukturálne problémy americkej ekonomiky v podobe deficitu obchodnej bilancie a bežného účtu platobnej bilancie," domnieva sa analytik Ľudovej banky Mário Blaščák. Podľa neho by sa malo euro k doláru počas leta obchodovať v relatívne stabilnom širšom pásme 1,2 až 1,25.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:44