StoryEditor

Záujem zahraničných bánk o Rusko

11.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Zahraničné banky si upevňujú pozície v ruskom bankovom systéme. Tento trend je v ostatných 18 mesiacoch čoraz výraznejší.

Zahraničné banky si upevňujú pozície v ruskom bankovom systéme. Tento trend je v ostatných 18 mesiacoch čoraz výraznejší. Vlani talianska Banca Intensa zviedla dlhý a ťažký boj s Deutsche Bank o získanie banky KMB. Taliani sa presadili až po tom, keď za KMB ponúkli 3,8-násobok jej trhovej hodnoty.
Tretiu najväčšiu ruskú hypotekárnu banku Delta Kredit kúpila dcéra Svetovej banky IFC. Neskôr by ju mala predať francúzskej Société Générale. Najväčší ruský ústav orientovaný na obchody s úverovými kartami, Delta Bank, kúpil americký General Electrics Consumer Finance. Do rostovského Centrinvestu nedávno vstúpila nemecká DEG, ktorá získala pre jeho vedenie bývalého prezidenta nemeckej centrálnej banky Ernsta Weltekeho. Deutsche Bank už informovala o svojom záujme kúpiť zvyšný 60-percentný podiel v ruskej investičnej banke UFG. Zámer by mala realizovať do konca tohto roka za 420 miliónov USD, čo je v prepočte vyše 13 miliárd Sk.
Najväčšími ruskými bankovými ústavmi podľa vybavenosti vlastným kapitálom sú Sberbank Rossiji (243,743 miliardy rubľov -- RUB, v prepočte 271,773 miliardy Sk) pred Vneštorgbankou (93,478 miliardy RUB) a Gazprombankou (42,789 miliardy RUB). Zo zahraničných bánk je v prvej desiatke Reiffaisenbank Austria s vlastným kapitálom 15,277 miliardy RUB na deviatom mieste.
Nemecký denník Handelsblatt uviedol, že ani hlavné ruské banky nie sú zatiaľ kapitálovo silné, ale v odvetví začína prebiehať proces koncentrácie. Veľké banky skupujú regionálne bankové ústavy. V tomto smere si najlepšie počína Probusinessbank, ktorú podporujú IFC i Európska banka pre obnovu a rozvoj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:45