StoryEditor

Amerika podporila globálny rast búrz

09.05.2006, 00:00

Akciové trhy v Amerike v minulom týždni rástli a dosiahli nové viacročné maximá. Na rozdiel od predchádzajúcich týždňov však indexy ku koncu týždňa neklesli. Naopak, svoje zisky dosiahli práve počas posledného dňa. Za tým všetkých je potrebné hľadať piatkovú správu o stave zamestnanosti. Nezamestnanosť sa v apríli udržala na 4,7 percenta, počet pracovných miest však vzrástol o menej ako sa očakávalo. Táto správa by zvyčajne pre trhy znamenala pokles, obchodníci však vďaka nižšiemu nárastu počtu nových pracovných miest usúdili, že Fed nebude musieť pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, lebo inak by sa ekonomika mohla veľmi spomaliť. Priemerný hodinový zárobok však vzrástol o 0,5 percenta, čo trošku optimizmus zbrzdilo, pretože inflačné tlaky tu predsa len pretrvávajú. Napriek tomu index DJA uzavrel vyššie o 1,86 percenta na 11 578 bodoch, už iba 145 bodov od svojho historického maxima 11 723. S & P 500 si pripísal 1,14 percenta na 1 326 bodov, technologický Nasdaq Composite získal iba 0,86 percenta. Zo zverejňovaných výsledkov zaujal najväčší svetový producent zlata, firma Barrick Gold. Za prvé tri mesiace svoj zisk strojnásobila, čo bolo spôsobené prudkým rastom ceny zlata a zvýšenou produkciou, akcie Barrick Gold tak počas minulého týždňa vzrástli o 12 percent.
Európske trhy počas skráteného obchodného týždňa ovplyvnené rastom v Amerike taktiež rástli, nemecký DAX svojou zatváracou hodnotou 6 113 bodov (+1,71 percenta) dosiahol nové maximum a uzavrel dokonca vyššie ako londýnsky FTSE 100, ktorý skončil na hodnote 6 092. Indexy tak vo veľkej miere ignorovali komentár prezidenta Európskej centrálnej banky Jeana Clauda Tricheta, ktorý povedal, že ECB nie je spokojná s infláciou prevyšujúcou dve percentá a že vývoj ekonomického rastu je sklamaním. Najväčšou starosťou pre Európu, na rozdiel od Ameriky, je trh práce, jeho nízka flexibilita a pomerne vysoká nezamestnanosť. Z tohto dôvodu ECB na zasadnutí nezvýšila úrokové sadzby, očakáva sa, že sa tak stane v júni. Témou minulého týždňa bol vznik nových búrz. Anglický Reuters Group spolu s Chicago Mercantile Exchange založili globálnu devízovú burzu s názvom FXMarketSpace, nemecká Deutsche Börse zasa v piatok oznámila, že plánuje vytvoriť spoločnú burzu so švajčiarskou SWX, na ktorej by sa obchodovalo s derivátmi.
Ministri financií Číny, Japonska a Južnej Kórey sa zišli na každoročnej schôdzke Ázijskej rozvojovej banky (ADB) v indickom Hyderabade a okrem iného prerokovali dlhodobý výhľad možného finančného zjednotenia regiónu. Ministri zhodnotili súčasný vývoj rastu globálnych úrokových mier a vysokých cien ropy ako riziko pre globálnu ekonomiku. Ázijské štáty prechádzajú postupným, solídnym rozvojom vo finančnej spolupráci, ale spoločné menové pravidlá, ako sú v Európe, majú v Ázii meškanie desiatky rokov. Na japonskom trhu sa pre sviatky obchodovalo iba prvé dva dni v týždni. Index Nikkei 225 však stihol za ten čas opäť narásť nad hladinu 17 000 bodov a pripísať si 1,47 percenta. Určitú neistotu na trhy prináša rastúci počet spoločností, ktoré revidujú svoje výsledky po tom, ako ich zverejnili. Počet takých spoločností sa za posledné štyri roky takmer strojnásobil, čo oberá obchodníkov o dôveru v takéto dáta. Juhokórejská automobilka Hyundai oznámila, že za prvý štvrťrok tohto roku vytvorila čistý zisk vo výške 318,8 mld. wonov, čo predstavuje medziročný prepad o 37,5 percenta. Podľa vedenia automobilky bol však prepad zapríčinený predovšetkým silnou domácou menou, ktorá znížila hodnotu príjmov zo zahraničia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 17:55