StoryEditor

Anonymné vklady ešte za 2,5 miliardy

26.07.2005, 00:00
Aj napriek tomu, že v komerčných bankách už nie je možné otvoriť si vkladnú knižku na doručiteľa viac ako rok a pol, banky ešte stále evidujú na týchto vkladných knižkách približne 2,5 miliardy korún. Viac ako 90 percent anonymných vkladov je v Slovenskej sporiteľni.

Aj napriek tomu, že v komerčných bankách už nie je možné otvoriť si vkladnú knižku na doručiteľa viac ako rok a pol, banky ešte stále evidujú na týchto vkladných knižkách približne 2,5 miliardy korún. Viac ako 90 percent anonymných vkladov je v Slovenskej sporiteľni (SLSP).
"Od januára 2001 do konca mája 2005 klesol objem anonymných vkladov o viac ako 23 miliárd korún," uviedla hovorkyňa SLSP Eva Güttlerová. Jedným z dôvodov, prečo si klienti, ktorý majú doma takúto vkladnú knižku, nevyzdvihli svoje úspory, je aj nízka suma. Viac ako polovica nevyplatených vkladov v SLSP má zostatok od sto do päťsto korún. V Tatra banke, ktorá v porovnaní so Slovenskou sporiteľňou eviduje neporovnateľne menej knižiek, je priemerný zostatok vyšší. "K dnešnému dňu evidujeme niekoľko tisíc vkladných knižiek na doručiteľa, na ktorých je priemerne uložených okolo 4 000 korún na jednu knižku. Tempo výberov sa postupne spomaľuje, ale na väčšej časti takýchto vkladných knižiek je uložená len suma rovnajúca sa minimálnemu zostatku alebo sa k nemu približujúca," uviedol Roman Začka z Tatra banky. V stredne veľkých bankách s týmto problémom veľké starostí nemajú. "OTP Banka Slovensko spravuje pre svojich klientov anonymné vkladné knižky len v minimálnom objeme," povedal Norbert Lazar, hovorca banky. V UniBanke už neevidujú podľa jej hovorkyne Kataríny Ševčíkovej žiadne anonymné vkladné knižky.
Poznať heslo nie je nutné
Klienti sa už nemusia obávať, že peniaze nedostanú ani v prípade, že vkladná knižka bola zaheslovaná a heslo nepoznajú. Občiansky zákonník zrušil vkladový vzťah pri vklade na doručiteľa k 31. 12. 2003. V prípade, že predkladateľ nevie uviesť heslo, v zásade by banka na to nemala prihliadať. Zmluva o vklade, ktorej časťou je aj zadanie hesla, totiž zanikla. Banka teda musí konať s osobou, ktorá vkladnú knižku predloží. Ak vkladateľ heslo zabudol, banka mu môže podľa Güttlerovej zostatok vyplatiť po podpísaní čestného vyhlásenia a sľubu odškodnenia. Horším prípadom je, ak sa vkladná knižka stratila. "V prípade straty anonymnej vkladnej knižky prebiehalo do konca roka 2003 umorovacie konanie v rámci banky. Od tohto dátumu rieši takéto prípady súd," vysvetlila Güttlerová.
Zostatky na anonymných vkladných knižkách sa od začiatku minulého roku neúročia a klienti sa môžu prihlásiť v banke do konca budúceho roka, keď sa končí platnosť trojročnej premlčacej lehoty. Pôvodne si mali nevyzdvihnuté peniaze ponechať banky, ale vlani zákonodarný zbor schválil novelu, na základe ktorej banky ku koncu budúceho roka musia previesť peniaze do Štátnej pokladnice. Ak vkladateľ po tomto dátume zistí, že vlastní vkladnú knižku na doručiteľa, musí sa obrátiť na štátnu pokladnicu. "Musí preukázať, že je oprávnený disponovať s vkladnou knižkou a prostriedky mu budú vyplatené," povedal poradca ministra financií Peter Papanek. Ak to klient nestihne do roku 2011, peniaze prepadnú v prospech štátu.
Prispôsobili sme sa legislatíve EÚ
Novela zákona zrušila anonymné vklady z dôvodu aproximácie s legislatívou EÚ, ktorá tieto vklady neuznáva z dôvodu ich možného zneužitia. Jedným z dôvodov zrušenia anonymných vkladov bola snaha zamedziť praniu špinavých peňazí. V susednej Českej republike prijali podobný zákon obmedzujúci pranie špinavých peňazí o rok skôr ako na Slovensku. Českí zákonodarcovia však stanovili až desaťročnú premlčaciu lehotu. Na porovnanie, Česká sporiteľňa, ktorá má v Česku najviac klientov, evidovala ku koncu minulého roka vklady na anonymných vkladných knižkách vo výške 6,2 miliardy českých korún.

Ako zistíme, či máme anonymnú vkladnú knižku
Neanonymný vklad
alebo vkladná knižka na meno
obsahuje text "na meno" alebo "vklad podliehajúci ochrane vkladov v súlade so zákonom" meno a priezvisko majiteľa, adresu, rodné číslo
Anonymný vklad
vkladná knižka alebo anonymný vkladový list (t. j. vklad na doručiteľa) -- takýmto vkladom môže disponovať každý, kto anonymnú vkladnú knižku alebo anonymný vkladový list predloží a pozná heslo. V tomto prípade by sme čo najskôr mali navštíviť svoju banku.

Chronológia procesu rušenia
5. 11. 2000 - Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti ukladá bankám povinnosť žiadať osobné údaje pri vklade nad 100-tisíc korún.
1. 1. 2001 -- Klient je povinný identifikovať sa pri všetkých vkladoch.
1. 9. 2001 -- Nové vkladné knižky na doručiteľa sa už neponúkajú. Prostriedky z takýchto knižiek už možno len vyberať.
31. 12. 2003 -- Zrušenie vkladných knižiek na doručiteľa.
1. 1. 2004 -- Plynie trojročná lehota, počas ktorej si klienti môžu vybrať z bánk zostatok z anonymného vkladu.
31. 12. 2006 -- banky musia previesť zostatky na vkladných knižkách na Štátnu pokladnicu
do 31. 12. 2011 vypláca zostatky Štátna pokladnica, zvyšok prepadne v prospech štátu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 03:23