StoryEditor

Finančný svet sa dostáva do pohybu

14.06.2006, 00:00

Krátko predtým ako sa Robert Rubin v roku 1999 vzdal funkcie amerického ministra financií, na titulnej strane spravodajského magazínu The Time sa zjavila trojica legendárnych finančníkov: Rubin spoločne so svojím zástupcom Larrym Summersom a vtedajším guvernérom centrálnej banky Alanom Greenspanom. Redakčný titulok hlásal: Výbor na záchranu sveta. Toto trio potom neskôr skutočne viedlo svet viacerými finančnými krízami.
Zdá sa, že teraz sa príbeh opakuje. Vymenovaním Hanka Paulsona za nového ministra financií USA prezident George Bush dal svetu najavo, že mieni vytvoriť akési novú "družstvo snov" finančného sveta. S tým rozdielom, že spolu s Benom Bernankem, novým guvernérom centrálnej banky, ide v tomto prípade len o dvojicu.
Napriek nepochybnej erudícii budú však obaja finančníci potrebovať aj značnú dávku dôvery. Tvárou v tvár celému radu problémov súčasnej svetovej ekonomiky je ich úloha priam herkulovská -- ochrániť svet pred finančným kolapsom. Rámec ich pôsobenia tvoria také okolnosti ako pokles na akciových trhoch, trvalá slabosť dolára a šíriaci sa strach z možnej inflačnej špirály.
Experti, ako napríklad Paul McCulley zo spoločnosti Pimco (najväčší obchodník s dlhopismi), sa domnievajú, že finančný svet stojí pred riskantným obratom. Centrálne banky na celom svete priťahujú úrokové skrutky a končia éru lacných peňazí. Riziká, ktoré predtým na seba preberali centrálne banky, musia teraz podľa neho prevziať samotné trhy. Z jeho slov cítiť zjavnú pochybnosť, či sa tento vývoj dobre skončí.
Inými slovami, finančný svet sa dostal do pohybu, pričom súrne potrebuje nejakého kormidelníka. V osobách Bernankeho a Paulsona sú k dispozícii hneď dvaja. Pravda, investori zatiaľ nie sú celkom presvedčení o ich navigačných schopnostiach.
"Bernanke má problém s povesťou," tvrdí Joe Narrof, hlavný ekonóm rovnomennej spoločnosti. Šéf centrálnej banky USA vraj zápasí s rovnakou dilemou ako jeho dvaja slávni predchodcovia Paul Volcker a Alan Greenspan -- aj oni museli zo začiatku obhajovať profesionálne renomé spoľahlivých strážcov stability meny. Obaja na seba prevzali dokonca i riziko recesie, len aby znížili nebezpečenstvo inflácie.
Do explozívnej situácie oboma nohami vkročí aj Hank Paulson, keď ho senát v najbližších týždňoch potvrdí vo funkcii. Mnohí obchodníci na Wall Street dúfajú, že doterajší investičný bankár Paulson príde urýchlene na pomoc profesorovi ekonómie Bernankemu a obaja prispejú k zlepšeniu komunikácie na finančných trhoch. Obchodníci sú totiž vždy spokojní so stavom, keď vláda a centrálna banka ťahajú za jeden povraz. Inak však už Paulson počas zostávajúcich dvoch rokov Bushovho volebného obdobia zrejme nebude mať priestor na nejaký väčší pohyb a jednou z jeho hlavných úloh bude predchádzať všetkému, čo by mohlo poškodiť prezidentovu hospodársku bilanciu. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 23:50