StoryEditor

Zhodnocovanie meny bude zrejme pokračovať

13.11.2002, 23:00

Trend posilňovania slovenskej koruny oproti svojej referenčnej mene sa Národnej banke Slovenska (NBS) nepáči. Svoj postoj demonštrovala v priebehu tohto týždňa viacerými intervenciami v záujme oslabenia koruny.
Miernym prekvapením však bola úroveň, pri ktorej zasiahla, keďže ešte pred týždňom NBS tolerovala kurz meny na úrovni približujúcej sa k 41,200 SKK/1 EUR. Včera sa NBS na trhu objavila pri vyššej úrovni ako v utorok. "Začali sme nakupovať pri 41,520 SKK/1 EUR," povedal riaditeľ oddelenia treasury v NBS František Szulényi. V utorok pritom centrálna banka intervenovala až keď kurz koruny klesol pod 41,400 SKK/EUR. "Chceli sme trhu poslať signál, že stále sledujeme trh," dodal F. Szulényi.
Podľa vyjadrenia Vladimíra Gajdoša zo Slovenskej sporiteľne sa centrálna banka objavila včera na trhu len doobeda a v jednej vlne oproti trom utorkovým. Aktivita NBS však bola včera vyššia, keď sa predaj korún zastavil až na úrovni 41,930 SKK/1 EUR. Bolo vidieť veľké množstvo zahraničných bánk, ktoré mali záujem o nákup "lacných" korún za ich domáce meny. "Nerezidenti považovali úroveň od 41,700 za dosť zaujímavú," dodal díler. Po tom, čo koruna oslabla na 41,900 SKK/1 EUR, centrálna banka z trhu ustúpila.
Trh sa nespráva tak, ako bola NBS doposiaľ zvyknutá vo svojich predchádzajúcich vstupoch. NBS musela k intervencii použiť veľký objem prostriedkov, aby dosiahla svoj cieľ. Objem včerajšej intervencie odhadujú díleri okolo 150 mil. eur. Spolu s utorkovými intervenciami by tak objem prostriedkov mohol dosiahnuť až pol miliardy eur. Objem použitých prostriedkov bude uverejnený v situačnej správe o menovom vývoji koncom decembra.
Zahraniční hráči stále prejavujú veľký záujem o korunu a tento trend bude zrejme pokračovať. Utorkové zvýšenie ratingu agentúrou Moody's Investors Service o tri investičné stupne totiž investorov povzbudil. Slovensko sa tak z hľadiska rizika dostalo na porovnateľnú úroveň s ostatnými krajinami a je vhodnou krajinou na investovanie, keď úrokový diferenciál medzi korunou a eurom je stále dostatočne vysoký. Z dlhodobého hľadiska je pôsobenie centrálnej banky proti korune neudržateľné a koruna pravdepodobne nepresiahne hranicu 42,0 SKK/EUR. Vrchný riaditeľ obchodno-devízového úseku NBS Karol Mrva pre HN uviedol, že rýchle posilňovanie koruny nesúvisí s ekonomickými fundamentmi. "Nie sú ekonomické dôvody na takéto posilňovanie meny. Ak by tento trend pokračoval, malo by to negatívny vplyv na konkurencieschopnosť slovenských exportérov," dodal K. Mrva. Díler VÚB Mário Mika si myslí, že ďalšie zásahy v najbližšom období nie sú veľmi pravdepodobné, keďže niektoré banky už museli uzatvoriť svoje pozície a nebudú sa tak púšťať do ďalších obchodov v súvislosti s možným zásahom NBS.
Opačná situácia nastala v júni, kedy NBS intervenovala celkovo štyrikrát v prospech slovenskej meny. Po tom čo koruna 17. júna prerazila hranicu 44,900 SKK/EUR začala centrálna banka predávať eurá. Celkový objem júnových intervencií predstavoval 205 mil. eur, pričom centrálna banka intervenovala výlučne prostredníctvom priamych intervencií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 07:06