StoryEditor

Znižovanie poplatkov v budúcnosti

19.02.2003, 23:00

Trendom do budúcnosti by sa mohlo stať znižovanie poplatkov za správu podielových fondov a ich nahradenie poplatkami, ktoré budú závislé od výkonnosti. Vyplýva to z ankety agentúry ČTK, ktorú uskutočnila medzi analytikmi.
Poplatková politika investičných spoločností sa neustále mení. Dôkazom je aj vývoj výšky poplatkov v SR v minulom roku. Istro Asset Management znížil vstupný a správcovský poplatok pri dlhopisovom fonde. J & T AM mierne zvýšil správcovské poplatky v dlhopisových a vstupné poplatky v akciových fondoch. Spoločnosť Prvá Penzijná znížila tak vstupné, ako aj správcovské poplatky. AM Slovenskej sporiteľne znížil poplatok za správu fondu pri dlhopisovom fonde a zaviedol symbolický poplatok do peňažného fondu. Tatra Asset Management menil vstupné poplatky tak, aby výška poplatku stúpala s rastom rizikovosti fondu. VÚB AM znížil horné hranice vstupných poplatkov na polovicu pre všetky fondy.
Dôvodom zmien môže byť na jednej strane konkurencia, na druhej strane znižovanie úrokových sadzieb. To núti správcov fondov znižovať poplatky, aby čistý výnos pre klienta ostal v porovnaní s bankovými produktmi zaujímavý. Poplatky vo fondoch jedného správcu sa líšia skôr podľa ich zamerania. Akciové fondy a fondy zamerané na vysoko výnosné dlhodobé investície stanovujú poplatky na pomerne vysokej úrovni. Dôvodom môže byť obmedzenie špekulatívnych investícií, ktoré pri vysokej rozkolísanosti hodnoty podielu nútia podielnikov držať vklady vo fonde.
Stanovenie poplatkov záleží na samotnej správcovskej spoločnosti, pričom maximálne výšky stanovuje zákon o kolektívnom investovaní. Pre slovenské fondy platí, že sa uplatňuje vstupný a správcovský poplatok. Výstupný poplatok je skôr výnimkou. Podľa niektorých analytikov nastupuje trend presunu vstupných poplatkov na poplatky výstupné. Dôvodom bude psychologický aspekt, keďže každý klient radšej obetuje časť zisku, než by si ho predplácal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 08:17