StoryEditor

Čakanie na utorok

16.12.2004, 23:00
Koruna dennodenne láme rekordy a centrálnej banke to zjavne neprekáža.

Koruna dennodenne láme rekordy a centrálnej banke to zjavne neprekáža. Vyhlásenia guvernéra Mariána Juska vo forme "ak mi to banková rada navrhne, tak to schválim" vzbudzujú v očiach zainteresovaných rozčarovanie. Tvrdý zástanca toho, že pohyb na devízových trhoch by mal ovplyvňovať ekonomická výkonnosť hospodárstva, a nie špekulačné očakávania, rezignoval. Prečo? Súvisí to s koncom jeho pôsobenia na poste hlavy menovej autority na Slovensku, alebo sú za tým iné dôvody? Menili sa členovia bankovej rady, a preto sa asi konsenzus stáva ťažším. Doteraz centrálnej banke pohyby na výmennom kurze eura a slovenskej koruny v takom rýchlom nasadení prekážali a zasahovala. A za posledné tri týždne slovenská mena získala oproti euru približne korunu a zatiaľ z NBS vyšli len dve vyjadrenia, na ktoré trh takmer nereagoval.
V rovnakom čase minulého roka centrálna banka prekvapila trh rozhodnutím o znížení úrokových sadzieb o 25 bodov na rovných šesť percent. Ale v minulom roku bola situácia iná. Za celý rok klesla základná sadzba len o pol percenta. V tomto roku to boli už rovné dve percentá. Aj keď vývoj v podobe priblíženia sa slovenských úrokových sadzieb k eurozóne je pochopiteľný a pravdepodobne nezvratný, mnohých zaráža jeho rýchlosť. Od príliš rýchleho uvoľňovania menovej politiky odhovárala, respektíve pred ním varovala aj misia Medzinárodného menového fondu v polovici novembra. Poukazovala na riziko inflačných tlakov. Ak sa bude slovenská mena posilňovať aj naďalej, práve silnejšia koruna, proti ktorej centrálna banka bojuje, môže pomôcť znížiť infláciu vyvolanú rastom spotrebiteľského dopytu.
Dôvodom na ponechanie koruny na silnejších úrovniach môže byť aj oceňovanie devízových rezerv. Silnejšia mena v čase ich preceňovania by pomohla znížiť stratu v budúcom roku. Uvažuje sa o tom, že strata centrálnej banky by mala byť krytá zo štátneho rozpočtu, čo by mohlo skomplikovať plnenie maastrichtských kritérií, ktoré je potrebné na zavedenie eura. Za jedenásť mesiacov tohto roka sa negatívny hospodársky výsledok NBS vyšplhal takmer na 29 miliárd korún. Možno je to len ticho pred búrkou a veľký tresk nastane na budúci utorok pri zasadnutí bankovej rady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:03