StoryEditor

Slovenský príbeh je pre nás správou roka

29.06.2005, 00:00

Akú úlohu má v sporení na dôchodok zohrávať politika a štátne zásahy, aká časť zodpovednosti má byť na slobodnej vôli samotných občanov? Je lepší povinný alebo dobrovoľný druhý pilier?
-- Všetky štáty si vyberajú nejaký model a na základe kombinácií jednotlivých typov sa systém líši od krajiny ku krajine. Na nás leží iba rozhodnutie, či sa v konkrétnom prostredí rozhodneme podnikať. Model, ktorý sme videli na Slovensku, nám veľmi vyhovuje. K prvému pilieru treba povedať, že v európskych krajinách je vždy definovaná minimálna úroveň penzií pre dôchodcov. Vo veľmi "kapitalistických" krajinách nie je. Sme úspešní v prostredí, akým je Slovensko. Slovenský príbeh je pre švajčiarsku centrálu správou roka (pozn.: podľa údajov HN má Credit Suisse Life & Pensions na trhu DSS najväčší, asi 30-percentný podiel). Pokiaľ ide o zreformovaný systém, páči sa nám výber, ktorý má klient k dispozícii. Veríme v otvorenú trhovú ekonomiku a veríme, že vyberať by si mal zákazník. Samozrejme, každá krajina, ktorá má schodok vo financovaní penzijného systému, by doň mala mať zavedené mandatórne elementy.
Silná opozičná strana deklaruje zámer zrušiť reformu alebo povinnosť druhého piliera. Aké dosahy by mohli mať takéto zásadné zmeny parametrov?
-- Je to ich voľba, my nikomu nediktujeme, ako má vyzerať legislatíva. Ale ako ste naznačili, nikto nemá rád zmenu pravidiel počas hry, pretože nikto nevidí rád, keď kvôli tomu zlyhá systém.
Môže mať otáľanie s reformou penzijného systému vo Francúzsku a v Nemecku negatívny dosah na proexportne orientovanú ekonomiku Slovenska, keď sa výška našich príjmov, a teda aj dôchodkov, bude odvíjať od kúpyschopnosti zahraničia?
-- Veľmi dobrá otázka. Ak postavíte penzijné systémy podobné švajčiarskemu alebo slovenskému, získate oveľa prosperujúcejšiu ekonomiku. Získate totiž viac možností, ako cez penzijné fondy investovať do rozvoja ekonomiky. Takýto ozdravný efekt vo Francúzsku a v Nemecku by sa následne premietol aj do pozitívnych vplyvov na hospodárstvo Slovenska.
V súčasnosti meškajú platby Sociálnej poisťovne na kontá sporiteľov na dôchodky, údajne pre nesprávne odvádzané peniaze od zamestnávateľa -- riziko, pred ktorým varovali odborníci. Existujú aj názory, že štátna inštitúcia nie je vo vymáhaní zameškaných platieb taká úspešná...
-- Aj v Poľsku sme boli svedkami problémov zúčtovania platieb. Kým sa vyriešili otázky s administratívnou infraštruktúrou, niečo nás to stálo. Ide však o všeobecne známy problém. Správny je ten model, kde dostaneme peniaze načas. Nejde o otázku, či smerujú alebo nesmerujú cez Sociálnu poisťovňu.
Čílsky reformátor José Pinero je oslavovaný za dôchodkovú reformu spred 20 rokov, ktorá priniesla vysoké zhodnotenie úspor klientov. Za ten čas však svet prešiel geopolitickou a technologickou revolúciou, ktorá zdynamizovala a globalizovala medzinárodné finančné trhy, zvýšila konkurenciu. Používajú sa komplexné finančné nástroje, veľké špekulatívne fondy sú stále agresívnejšie. Dokážu dôchodkové správcovské spoločnosti v tomto prostredí zarobiť pre klienta aj napriek striktne predpísaným pravidlám o investovaní, napr. do domácich cenných papierov?
-- Za 130 rokov skúseností so správou aktív sme vždy niesli zodpovednosť nielen voči našim klientom, ale aj voči akcionárom. Zvládli sme ropný šok v 70. rokoch aj prasknutie investičnej bubliny na začiatku milénia. Vždy je to o vyvážení rizika a výnosov. Ak chcete vyplácať dôchodcov v lokálnej mene, mali by ste investovať do nástrojov, ktoré reflektujú toto prostredie. Nesmiete sa chytať výkyvov v zahraničí, musíte sa držať stability. Nevidíme opakovanie príležitosti býčieho trhu ako počas 80. rokov. Svetová ekonomika prechádza štrukturálnymi zmenami, či už hovoríme o expanzii Číny alebo o súvisiacom dlhodobom raste cien komodít a rekordnom raste cien ropy či poklese kurzu dolára. Musíme prijímať opatrenia, aby sme sa dokázali prispôsobiť tomuto scenáru, ale nesmieme sa orientovať podľa riskantných výkyvov, pretože tu chceme byť aspoň ďalších 130 rokov.
Ako sa z vojenského dôstojníka stal šéf medzinárodnej skupiny Winterthur? Spomínate si na nejakú chybu, ktorej ste sa mohli dopustiť a pred ktorou by ste chceli varovať kolegov?
-- Nie je to ľahká otázka. Aby som to zjednodušil -- stretol zaujímavých ľudí, ktorí ma inšpirovali. Keď som sa zoznámil so šéfom Winterthuru v Dánsku, jednoducho som sa opýtal, či sa môžem pridať do tímu. Spravil ma svojím asistentom. Čím dôraznejší ste v implementácii, tým lepšie sú výsledky. Keď som sa toho nedržal, efektívnosť nebola optimálna.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 23:11