StoryEditor

Rusko chce ovládnuť výrobcu titánu

22.08.2006, 00:00
Ruský štát sa snaží o ovládnutie podniku Avisma, ktorý je jedným z najväčších výrobcov titánu v celosvetovom meradle. V médiách kolujú chýry, že do Avismy vstúpi štátny zbrojný koncern Rosoboronexport.

Ruský štát sa snaží o ovládnutie podniku Avisma, ktorý je jedným z najväčších výrobcov titánu v celosvetovom meradle. V médiách kolujú chýry, že do Avismy vstúpi štátny zbrojný koncern Rosoboronexport. Jeho riaditeľ Sergej Čemezov vyhlásil, že rokovanie v tomto smere sa už skončilo. Avisma zabezpečuje tretinu svetovej výroby tohto kovu a Rosoboronexport zrejme prevezme 70 percent akcií. Titán sa využíva pri výrobe vojenských i civilných lietadiel a tak nie divu, že medzi najdôležitejších odberateľov Avismy patria napríklad aj Boeing a Airbus.
Kremeľ chce, aby strategické podniky zostali v domácich rukách. Avisma sa má v blízkej budúcnosti stať členom holdingu, zastrešujúceho všetkých významných výrobcov z oblasti metalurgie. Ako je známe, podobné zoskupenie vzniklo už medzi ruskými výrobcami lietadiel, keď doň patrí Iľjušin, Tupolev, Suchoj, MIG i Irkut.
Predstavitelia Airbusu sa k správe nevyjadrili. Podľa názorov odborníkov priemyselné kruhy počítali s novou vlastníckou štruktúrou už dlhší čas. Existujúcich zmlúv sa vraj zmena nedotkne. Pre Avismu sa tak končí jedna zo slávnejších etáp jej existencie. Pri rozpade Sovietskeho zväzu podnik stál na hranici zániku. Dnes v ňom pracuje 21 000 ľudí a jeho tržby dosahujú pol miliardy dolárov, pri zisku 100 miliónov dolárov ročne. Trhová kapitalizácia podniku na ruskej burze RTS dosahuje 2,1 miliardy dolárov. Doterajší majitelia Avismy - Vladislav Teťušin a Vjačeslav Brešt - sa údajne snažili o zachovanie samostatnosti podniku, ale tlak štátu bol vraj príliš veľký. Niektorí odborníci sa domnievajú, že efektívnosť výroby sa v štátnych rukách o niečo zníži. Riaditeľ koncernu Rosoboronexport Čemezov však podobné tvrdenia rázne odmieta. Naopak, do výhľadu dáva vytvorenie spoločného podniku s americkým leteckým výrobcom Boeing. (hn/gaf)

Titán - materiál 21. storočia

Tento kov je pre letectvo čoraz dôležitejší, keďže je ľahký, ale napriek tomu mimoriadne odolný. Až tretina moderných lietadiel je dnes z titánu. Široké uplatnenie kov nachádza aj pri výrobe zbraní. Rastúci dopyt sa odráža aj na jeho cenách. Tona titánu v súčasnosti stojí okolo 30 000 dolárov. Odborníci predpokladajú, že v najbližších troch rokoch cena tohto materiálu ďalej vzrastie, odhadom každoročne o 30 percent. Pochopiteľne, takýto vývoj teší producentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:26