StoryEditor

Integrácia bankových domov rastie

12.12.2002, 23:00

Narastajúcu integráciu americkej a mexickej ekonomiky zvýraznilo aj najnovšie rozhodnutie Bank of America, ktorá chce spojiť svoje sily so španielskym bankovým domom Santander Central Hispano (SCH). Cieľom týchto snáh má byť transakcia v objeme 1,6 miliardy dolárov a jej výsledkom je plánovaný vstup BoA do Grupo Financiero Santander Serfin, ktorá je treťou najväčšou finančnou skupinou v Mexiku, pričom Serfin kontroluje SCH a v tejto skupine disponuje až 98 % akcií. Podľa výšky aktív je Bank of America (BoA) treťou najsilnejšou bankou v USA a Santander Central Hispano je najväčšou španielskou bankou. BoA chce za spomínaných 1,6 miliardy dolárov získať takmer 25-percentný balík akcií v Grupo Financiero Santander Serfin.
Podľa prvých komentárov je súčinnosť BoA a SCH výrazom snáh využiť jednu z najväčších príležitostí v rámci globálneho bankovníctva -- mexickí občania, ktorí pracujú v Spojených štátoch, totiž ročne posielajú svojim príbuzným zhruba 10 miliárd dolárov a tieto zdroje sú deponované v mexických bankách. Transfery peňazí generujú ročne na poplatkoch približne 1 miliardu dolárov, avšak Bank of America, ako aj Santander Central Hispano chcú zmeniť a hlavne zlacniť poplatkovú politiku, čím by získali nielen značný počet klientely, ale aj nezanedbateľný objem nových zdrojov.
Bank of America postupuje podobne ako Citigroup a HSBC, ktoré takisto kapitálovo vstúpili do mexických bánk a urobili maximum pre to, aby získali nové obchodné miesta, najmä na oboch stranách americko-mexických hraníc. Predseda a výkonný riaditeľ BoA Ken Lewis v tejto súvislosti včera zdôraznil, že je čoraz evidentnejšia podobnosť amerického a mexického trhu vzhľadom na rozsiahle toky tovarov a služieb. Aj to je dôkaz dôvery Bank of America v budúcnosť mexickej ekonomiky, uviedol doslova Lewis.
Santander Central Hispano bude aj naďalej riadiť skupinu Serfin, čo jej dáva ďalšie konkurenčné impulzy voči Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ktorá je hlavným rivalom SCH v Španielsku. BBVA kontroluje Bancomer, najväčšiu mexickú banku. Santander Central Hispano však má aj ďalšiu motiváciu z predaja časti akciového podielu v Serfine -- je totiž pod tlakom, aby doplnila značne vyčerpané kapitálové zdroje a rezervy, ktoré táto banka stratila najmä v súvislosti s argentínskou finančnou krízou a viacerými devalvačnými vlnami v celej Latinskej Amerike. Pod tým istým tlakom musel Santander Central Hispano predať aj časť svojich aktív v Royal Bank of Scotland.
Transakcia BoA so Santander Central Hispano ešte podlieha schváleniu zo strany mexických regulačných orgánov. Poradcom SCH pri tejto operácii je Goldman Sachs, Bank of America poskytuje poradenský servis vlastná dcérska spoločnosť, ktorá sa špecializuje na obchodovanie s cennými papiermi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 20:30