StoryEditor

Investičné banky znižujú odhady rastu

15.05.2003, 00:00

Známa analytická skupina Blue Chip Economic Indikators, ktorá každý mesiac robí ankety medzi ekonómami investičných bánk a finančných inštitúcií, uverejnila výsledky májovej ankety. V porovnaní s predchádzajúcou aprílovou anketou ekonómovia znížili prognózu rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v USA v roku 2003 od 2,3 % do 2,4 %. Ekonómovia znížili o 0,1 percentuálneho bodu prognózy týkajúce sa rastu hrubého domáceho produktu v treťom a štvrtom štvrťroku. Keď v apríli prognózovali, že v druhom štvrťroku bude ročný priemer rastu HDP 2,2 %, v máji sa predpoveď znížila na 2,1 %. Prognóza na tretí štvrťrok sa znížila z 3,6 % na 3,5 % a na štvrtý štvrťrok z 3,8 % na 3,7 %.
Ako konštatuje správa Blue Chip sumarizujúca názory 54 ekonómov, respondenti "sa stali vo valnej väčšine pesimistickejší, pretože väčšina ekonomických správ a prehľadov podnikového sektora ukázali, že ekonomická aktivita bola mierne spomalená".
"Zníženie prognóz priemerných ukazovateľov rastu HDP pre zostávajúcu časť roka odrážajú znížené očakávania vo vzťahu k rastu spotrebiteľských výdavkov, podnikových zásob materiálov a tovarov a kapitálových výdavkov. Zásoby tovarov a materiálov nebudú rásť tak rýchlo, ako sa očakávalo začiatkom roka, pretože podniky sa pridržiavajú opatrných pohľadov na budúcu úroveň súhrnného dopytu," tvrdí správa Blue Chip.
Podľa Blue Chip, účastníci ankety v najväčšej miere znížili predpovede rastu investícií spoločností v tomto roku. Začiatkom apríla tohto roku respondenti očakávali rast 2,9 %, začiatkom mája znížili predpovede na 1,5 %. Pred rokom prognóza predpovedala rast podnikových investícií o 7 %. Podľa májovej predpovede analytikov investičných bánk, reálne spotrebiteľské výdavky USA stúpnu o 2,3 %, čo bude najnižší ukazovateľ rastu od roku 1991.
Hrubý domáci produkt USA za prvý štvrťrok vzrástol v prepočte na celý rok o 1,6 %. Je to len mierne zrýchlenie oproti koncoročnému štvrťroku, keď ekonomika vykázala rast 1,4 %. Americké ministerstvo obchodu vysvetľuje nízky rast v slabšej ochote amerických obyvateľov míňať. Úradníci ministerstva to na jednej strane zdôvodňujú vojnou v Iraku, na druhej strane však upozorňujú aj na to, že mrazivé počasie cez zimu viedlo k nižším investíciám. "Myslím, že do budúcnosti potrebujeme vidieť rast kapitálových výdavkov. Správa totiž hovorí, že ekonomika vykazuje slabší rast, než je potrebné," povedal v prvej reakcii na štatistické údaje ekonóm Asha Bangalore z finančného ústavu Northern Trust v Chicagu. Za celý rok 2002 sa americký HDP zvýšil o 2,4 %. Larry Brickman, analytik devízových obchodov v spoločnosti Bank of America Securities, v súvislosti so slabým rastom HDP očakáva ďalší pokles kurzu dolára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 19:23