StoryEditor

Krátke správy

30.01.2003, 23:00

Dolár sa včera na európskom devízovom trhu vzdialil od nedávno zaznamenaných trojročných miním oproti euru. Podporilo ho pomerne priaznivé hodnotenie ekonomiky USA americkou centrálnou bankou, ktoré zmiernilo obavy investorov z rizika vlastnenia amerických aktív. Federal Reserve sa v stredu rozhodla vyčkať a ponechala americké úrokové sadzby na najnižších úrovniach za štyri dekády. Vyjadrila nádej, že oživenie ekonomiky sa zintenzívni po tom, ako sa zmiernia obavy z dlhotrvajúcej a finančne nákladnej vojny v Iraku.
Zástupcovia nemeckého výrobcu automobilov BMW včera oznámili, že obrat skupiny sa v roku 2002 zvýšil o 10 %. Vyjadrili tiež mierny optimizmus pre hospodárske výsledky na tento rok, keď za najväčšie riziko pre tržby označili pretrvávajúce napätie a nebezpečenstvo vojny s Irakom. Tržby za skupinu BMW vzrástli v roku 2002 o 9,9 % na 42,28 miliardy eur, pričom v hlavnom automobilovom sektore to bolo až o 14 % na 38,18 miliardy eur.
Poľský hrubý domáci produkt podľa predbežných údajov v minulom roku vzrástol o 1,3 %, keď motorom rastu bola domáca spotreba. Oznámil to včera Centrálny štatistický úrad. Odhady sú v súlade s očakávaniami a ukázali mierny nárast oproti 1,0-percentnému rastu, ktorý Poľsko dosiahlo v roku 2001. Analytici očakávajú, že v krajine bude pokračovať mierne oživenie podporované najmä klesajúcimi domácimi úrokovými mierami, na druhej strane na rast bude negatívne vplývať slabosť Nemecka, ktoré je najväčším poľským hospodárskym partnerom.
Nomura Holdings Inc, najväčšia japonská brokerská firma, zaznamenala v treťom fiškálnom kvartáli, ktorý skončil 31. decembra, nárast zisku, keď výrazné príjmy z cenných papierov s pevným výnosom, vykryli stratu z klesajúcich akcií. Spoločnosť vo včerajšej správe uviedla, že čistý zisk dosiahol v treťom fiškálnom štvrťroku 14,97 mld. JPY, kým za rovnaké obdobie v roku 2001 to bolo 1,94 mld. JPY. Celkové príjmy firmy boli v treťom fiškálnom kvartáli v medziročnom porovnaní o 7,8 % nižšie.
Rakúska spoločnosť Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) Leasing zaznamenala vlani 15-percentný nárast objemu novouzatvorených zmlúv, k čomu prispela aj jej slovenská dcérska spoločnosť CAC Leasing. Celkový objem novouzatvorených zmlúv BA-CA Leasing predstavoval minulý rok 1,74 miliardy eur, k čomu prispeli predovšetkým jej dcérske spoločnosti v krajinách strednej a východnej Európy, zatiaľ čo obchody v Rakúsku stagnovali. Dcérske spoločnosti zaznamenali zvýšenie o 35 % na 1,2 miliardy eur.
Americký ropný koncern Exxon Mobil v uplynulom štvrťroku výrazne zvýšil zisk, keď strmý rast cien ropy a plynu zvýšil príjmy z ťažby a spracovania ropy. Najväčšia verejne obchodovateľná ropná spoločnosť na svete vykázala čistý zisk vo výške 4,09 mld. USD, resp. 60 centov na akciu, kým za posledné tri mesiace roku 2001 dosiahla zisk 2,68 mld. USD, resp. 39 centov na akciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:23