StoryEditor

Zahraničný obchod opäť záporný

02.09.2003, 00:00
Hodnotenie vývoja zahraničného obchodu SR za prvých sedem tohtoročných mesiacov

Po dvoch plusových saldách zahraničného obchodu sa obchodná bilancia Slovenska dostala v júli opäť do záporných hodnôt. Rozdiel medzi dovozom a vývozom tak predstavoval 4,238 miliardy korún. Za prvých sedem mesiacov roka 2003 dosiahol kumulatívny objem deficitu zahraničného obchodu 13,502 miliardy, čo predstavuje v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka pokles deficitu o 72 percent.
"Vývoj júlovej obchodnej bilancie bol už tradične ovplyvnený najmä dynamikou obchodu v nosných odvetviach hospodárstva," myslí si Mário Blaščák z Ľudovej banky. Vývoz vozidiel a dopravných zariadení za január až júl stúpol o 61,4 percenta na medziročnej báze a objemovo prevýšil rovnaké obdobie minulého roka o takmer 46 miliárd korún. Výrazne vyššie ako pred rokom boli aj vývozy realizované za prvých sedem mesiacov roka v triede stroje a zariadenia, ktoré stúpli o takmer 15 miliárd, čiže o 21,7 percenta.
Podľa Pavla Ondrisku zo Slavie Capital dosiahol objem dovozov vyjadrený v korunách najvyššiu hodnotu v histórii Slovenska. Hlavný podiel na tom má výrazný nárast dovozu strojov a zariadení, čo zrejme súvisí s rozbehom nových výrob, spúšťaných v týchto mesiacoch. Takže samotný nárast importu nemožno hodnotiť negatívne.
Aj napriek tomu, že obchodný deficit bol v júli vyšší ako väčšina bánk očakávala, viaceré banky revidovali koncoročnú predpoveď obchodnej bilancie. Odhady sa pohybujú od 40 do 60 miliárd slovenských korún, čo je v porovnaní s takmer 100 miliardami v minulom roku pozitívne. Celková makroekonomická situácia dáva priestor na posilnenie domácej meny, avšak investori v súčasnosti sledujú domácu politickú scénu a okolité štáty.
V dlhodobejšom horizonte by mali priaznivé makroekonomické fundamenty posunúť korunu na silnejšie úrovne a zapríčiniť zníženie úrokových sadzieb NBS. "Veríme, že toto sa nestane skôr ako v poslednom štvrťroku tohto roku," dodal Vladimír Zlacký z VÚB.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:56