StoryEditor

Nový prezident ECB zrejme až koncom roka

23.06.2003, 00:00

Francúzsko začalo v závere minulého týždňa sondovať možnosti na rýchle schválenie svojho kandidáta Jeana-Clauda Tricheta za prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB). Do funkcie má nastúpiť po Holanďanovi Wimovi Duisenbergovi, ktorý odchádza do dôchodku. Francúzi sa usilujú o to, aby sa súčasný guvernér francúzskej centrálnej banky Trichet stal šéfom ECB na osemročné funkčné obdobie.
Predstavitelia Grécka, predsedníckej krajiny EÚ, uviedli, že na rozhodnutie v tejto veci sa musí čakať do nasledujúceho summitu spoločenstva, ktorý sa bude konať v októbri. Trichetovu kandidatúru musia najprv schváliť ministri financií EÚ a potom aj Európsky parlament.
Jeden z poradcov francúzskeho prezidenta Jacquesa Chiraca pre tlačové agentúry vyzdvihol fakt, že Rada Európy dodrží politickú dohodu a Duisenbergov nástupca bude schválený do funkcie na celé osemročné funkčné obdobie. Taliansky premiér Silvio Berlusconi sa po prílete do Grécka vyjadril k tejto veci najoptimistickejšie. Podľa neho sa Trichet môže ujať vedenia ECB už od 1. júla. Tento scenár sa zrejme nenaplní a Trichet sa dokonca nestane prezidentom Európskej centrálnej banky ani v auguste, ani v septembri, ako sa pôvodne odhadovalo, ale až koncom roka v novembri alebo decembri.
Šesťdesiatročný Trichet bol počas minulého týždňa parížskym súdom zbavený obvinení z bankového škandálu v Crédit Lyonnais. Podľa prokuratúry mal Trichet údajne kryť machinácie pri zastieraní zlého stavu banky Crédit Lyonnais. Obvinenia sa týkali možného falšovania účtovnej bilancie. Štát banku potom v roku 1999 sprivatizoval, no jej ozdravenie stálo daňových poplatníkov 15 miliárd eur. Spoluobžalovanými v procese boli ešte dvaja poprední francúzski bankári -- bývalý šéf Crédit Lyonnais Jean-Yves Haberer a niekdajší guvernér francúzskej centrálnej banky Jacques de Larosiére.
Súčasný šéf francúzskej centrálnej banky Trichet je uznávaným odborníkom v oblasti centrálneho bankovníctva a takmer nikto nepochybuje, že by zvládol funkciu prezidenta ECB, ktorá je zodpovedná za menovú politiku v 12 členských štátoch Európskej menovej únii.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 19:44