StoryEditor

Ropa sa znovu posilňuje

27.07.2004, 00:00

Uplynulý týždeň na svetových trhoch s ropou Crude oil na burze NYMEX v New Yorku sa niesol v znamení posilňovania cien a opätovného priblíženia sa k maximálnym cenovým úrovniam nad hranicou 41 dolárov za barel. Z hľadiska fundamenálnych faktorov, ktoré ostávajú nezmenené, stojí za vysokými cenami čierneho zlata hlavne neistá politická situácia na Blízkom východe s neustálou hrozbou teroristických útokov, vysoká spotreba a dopyt po ropných produktoch a nízky stav zásob tejto strategickej suroviny v USA. Neistotu investorov podporujú aj správy z Ruska, kde stojí najväčší ropný producent -- spoločnosť Jukos -- pred krachom. S ropou sa minulý týždeň obchodovalo v pásme 40,31 až 41,78 dolára za barel.
V úvode týždňa sa cena ropy oslabila po tom, ako v piatok 16. 7. dosiahla svoje šesťtýždňové maximum na úrovni 41,9 dolára. V pondelok cena ropy na oboch stranách Atlantiku klesla. Vyberanie ziskov obchodníkov vyvolal pomerne pokojný víkend na Strednom východe. Nižšie ceny na trhu podporovala aj zvyšujúca sa produkcia od organizácie OPEC. Pokojná obchodná seansa sa odohrávala v úzkom pásme. V utorok 20. 7. sa obchodné pásmo rozšírilo a po miernom náraste v priebehu dňa sa cena ropy v závere obchodovania oslabila až k zatváracej úrovni 40,44 dolára. V stredu 21. 7. v úvode obchodovania cena ropy v New Yorku klesla o viac ako 2 percentá. Ďalšie vyberanie ziskov podporili správy, podľa ktorých sa reálna produkcia organizácie OPEC v júli pohybuje tesne pod úrovňou 30 miliónov barelov denne, čo predstavuje najvyššiu úroveň od roku 1980. Čierne zlato zaznamenalo svoje týždenné minimum na úrovni 40,25 dolára, odkiaľ sa cena odrazila a vydala sa na vzostup v závere týždňa. Pozornosť investorov sa sústredila na zverejnenie pravidelnej správy o stave zásob ropy v Spojených štátoch. Po jej zverejnení sa rope Crude oil podarilo pokoriť úroveň 41 dolárov za barel a dosiahnuť denné maximum 41,15 dolára. Podporou pre rast trhu bolo zverejnenie poklesu zásob ropy v Spojených štátoch o 3,6 milióna barelov. Trh zatvoril na úrovni 40,58 dolára za barel.
Vzostup ceny čierneho zlata naďalej podporuje aj hrozba bankrotu ruského ropného gigantu Jukos. Najväčšia ruská ropná spoločnosť sa totiž nachádza v nezávideniahodnej situácii. Po vyhrotení vzťahov medzi spoločnosťou a ruskou vládou je Jukos len krok od vyhlásenia bankrotu. Ruská vláda vyžaduje okamžité splatenie daňových nedoplatkov vo výške 3,4 miliardy dolárov. Hrozba pádu ruského obra len pridala býčím náladám investorov. Od začiatku júla sa cena ropy na svetových burzách posilnila už viac ako o 15 %.
V závere týždňa ceny rástli. Vo štvrtok 22. 7. sa obchodovalo v pásme 40,42 až 41,65 dolára za barel a trh zatvoril na úrovni 41,36. V piatok 23. 7. sa týždenné maximum posunulo na 41,78 dolára, odkiaľ sa cena odrazila k týždňovej zatváracej úrovni 41,71 dolára za barel. Výraznejší rast cien v závere týždňa limitovalo zverejnenie nárastu zásob benzínu v USA na najvyššiu úroveň od polovice januára tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 08:26