StoryEditor

Torsten Leue: Dôchodková reforma pomôže životnému poisteniu

08.07.2004, 00:00
Rozhovor s novým predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom Allianz -- Slovenská poisťovňa Torstenom Leuem

Od 2. júla 2004 je Torsten Leue novým predsedom predstavenstva a prezidentom spoločnosti Allianz - Slovenská poisťovňa. Na najvyššej pozícii vystriedal Manuela Bauera, ktorý pôsobil v spoločnosti šesť rokov.
Torsten Leue sa narodil 6. júna 1966 v západnom Berlíne. V roku 1992 promoval na berlínskej univerzite so zameraním na financie výroby, účtovníctvo a ľudské zdroje. Pred nástupom do spoločnosti Allianz AG pracoval pre Deutsche Bank. V rokoch 1993 až 1996 pôsobil ako asistent a neskôr ako obchodný riaditeľ v Allianz Berlín. Od roku 1997 bol viceprezidentom Allianz AG, zodpovedným za oblasť strednej a východnej Európy. Do menovania na nový post bol Torsten Leue členom dozornej rady Allianz - Slovenskej poisťovne, a. s. Hovorí plynule anglicky, francúzsky a taliansky. Je ženatý a má dve deti.

Aké budú vaše prvé kroky vo funkcii?
- Vo všeobecnosti je najdôležitejšie obklopiť sa najlepšími ľuďmi, aby sme mohli spoločne dosiahnuť naše ciele.

Znamená to teda aj personálne zmeny?
- Zatiaľ to nekomentujem, uvidíme neskôr. Možno sa všetci osvedčia. Som tu len od 2. júla. Je zvykom, že na novom mieste dostávajú ľudia sto dní na prvé rozhodnutia.

Ako hodnotíte slovenský poistný trh?
- Najprv sa treba pozrieť na slovenskú ekonomiku ako celok, pretože je úzko prepojená s poistením. Je veľmi pôsobivé, že rast hrubého domáceho produktu je rýchlejší ako je priemer v Európskej únii. Zmena HDP má zvyčajne vplyv na poistenie o dva až štyri roky neskôr. Tvrdá konkurencia medzi jednotlivými poisťovňami v cenách sa nezastaví, ale bude pokračovať. Trh je na strane ponuky presýtený, pôsobí tu viac ako dvadsať spoločností.

Koľko poisťovní zostane po stabilizácii?
- To je ťažko povedať. Záleží to jednak na trhu a klientoch, ktorí si vyberú a tiež na rozhodnutí akcionárov. Znižovanie počtu poisťovní môže pokračovať fúziami a akvizíciami, akými sme boli svedkami v posledných mesiacoch (zlúčenie poisťovní Uniqa a R + V, pozn. redakcie).

Myslíte si, že podiel životného a neživotného poistenia sa zmení?
- Na slovenskom trhu prevláda neživotné poistenie, kým v západných krajinách je tento podiel vyrovnaný. V prvom štvrťroku sme zaznamenali nižší rast nového obchodu v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, ale myslím si, že dôchodková reforma bude mať pozitívny vplyv na životné poistenie. Tiež by mu pomohli daňovo odpočítateľné položky. Záleží teda aj na politických rozhodnutiach.

Na ktorý segment sa plánujete zamerať?
- Allianz - SP je univerzálnou poisťovňou a trhovým lídrom, čo znamená, že kryjeme všetky potreby klientov týkajúce sa poistenia i dlhodobých úspor. Náročný proces zlučovania Allianz a Slovenskej poisťovne sa už skončil a teraz sa ešte viac zameriavame na klientov a trh.

Založili ste dôchodkovú správcovskú spoločnosť. Kde vidíte príležitosti a riziká?
- Môžeme očakávať, že pri ôsmich spoločnostiach bude aj v tejto oblasti veľká konkurencia, čo je vo všeobecnosti pre klienta dobré. Rozhodli sme sa vstúpiť do dôchodkovej reformy, lebo to vidíme ako jednu z našich prioritných oblastí podnikania. Za strategického partnera sme si vybrali Tatra banku.

Okrem Tatra banky v rámci bankopoistenia kooperujete s UniBankou a Istrobankou. Ako hodnotíte predaj poistenia cez banky?
- Distribúcia cez vlastných sprostredkovateľov je a bude stále najdôležitejšia. Predaj cez banky predstavuje v našej spoločnosti zatiaľ jedno percento, ale myslím si, že jeho význam bude stále rásť. Preto je dôležité spolupracovať s bankami tak, aby bol systém úspešný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:57