StoryEditor

Deutsche Bank chystá výhody pre solventných

11.12.2003, 23:00
Deutsche Bank chystá výhody pre solventných, asi 500 odborníkov na investície a nehnuteľnosti sa bude starať o klientov, ktorých majetok presahuje dva milióny eur.

Na bohatých klientov sa chce viac zamerať najväčšia nemecká súkromná banka Deutsche Bank. Bohatá klientela je pre ňu veľmi významná, pretože nemecký koncern nemá veľkú sieť pobočiek a nie je schopný ťažiť z drobného bankovníctva. To, naopak, zabezpečuje ostatným bankám najväčšie príjmy. Deutsche Bank má najväčšie tržby z poskytovania úverov veľkým korporáciám a práve zo zabezpečovania nadštandardných služieb bohatým zákazníkom.
Deutsche Bank poverila skupinu Johannesa Barattu, ktorý viedol divíziu, ktorá sa stará o veľké operácie, aby sa zamerala na zákazníkov, ktorí majú majetok väčší ako dva milióny eur. Sumu banka nechcela potvrdiť, ale odborníci z brandže sa na nej podľa novín Financial Times Deutschland zhodujú.
O bohatých klientov sa bude starať banka v banke. "Vzniká tak vlastne súkromná banka v banke," opisuje situáciu Baratta. Podľa neho je dôležité, aby vďaka prepojeniu činností jeho päťsto spolupracovníkov, odborníkov na investície, nehnuteľnosti a hedgové fondy, mali bohatí zákazníci prístup ku všetkým informáciám, ktoré banka má.
V Nemecku je Deutsche bank v tomto špecifickom sektore služieb najväčšia. Zo 160 miliárd eur, uložených bohatými klientmi z celého sveta, približne štvrtina pochádza od päťtisíc zámožných nemeckých rodín. Zvláštny servis majú v banke aj klienti, ktorí majú na konte "len" viac ako stotisíc eur. Tí budú aj naďalej využívať služby takzvaného Private Banking, okrem iného osobného bankára 24 hodín denne.
Práve zámožní zákazníci však dôveru v nemeckú banku strácajú. Podľa údajov Deutsche Bank prechádzajú predovšetkým do švajčiarskych a amerických finančných ústavov. Švajčiarska banka Credit Suisse zaznamenala v tomto roku nárast vkladov o 8,8 miliardy eur a americká UBS o 15 miliárd.
Nemecký bankový dom presné čísla oznámiť nechcel. Podľa jeho vedenia zákazníci vložili v tomto roku celkovú sumu v miliardovej výške, ale najmä v Nemecku a v Spojených štátoch prišla banka o významných klientov. Okrem domáceho trhu sa chce banka zamerať na rastúce bankové trhy v Ázii a tiež na najväčší svetový trh v Spojených štátoch, napriek tomu, že práve tu od nej odchádza najviac zákazníkov.
Vedenie Deutsche Bank podľa svojich slov neuvažuje ani o oddelení divízie pre bohatých klientov, ani o zlučovaní s iným bankovým ústavom. "Zákazníci, a predovšetkým tí bohatí, týmto krokom nedôverujú. Stratu ich dôvery si nemôžeme dovoliť. Príkladom je UBS, ktorá po zlúčení bankovej spoločnosti a bankového zväzu, ktoré jej patrili, stratila mnoho významných klientov," uviedol dôvody, prečo banka nebude fúzovať, jej tlačový hovorca Klaus Thoma.
Deutsche Bank sa navyše snaží zefektívniť všetky aktivity, ktorými sa zaoberá. Všetky platobné styky má pre ňu od budúceho roka zabezpečovať Postbank. Spoločnosť IBM bude pre nemeckú banku zabezpečovať prácu európskych zúčtovacích centier. O správu budov sa bude starať firma M + W Zander.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 11:08