StoryEditor

Rada ECB odsúhlasila model hlasovania

11.12.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rada Európskej centrálnej banky (ECB) súhlasila s trojstupňovým modelom aplikovania hlasovacieho práva, keď sa Európska menová únia (EMÚ) rozšíri zo súčasných 12 na 27 členov. Návrh reformy vedenia ECB bol v konečnej podobe schválený v rade jednomyseľne, všetkými jej 18 členmi. Nový počet jeho členov sa stanovil na 21. Súčasťou je rotačný systém, aby sa zaručilo, že žiadna krajina nezostane dlho bez vplyvu.
Model, ktorý oficiálni predstavitelia ECB charakterizovali ako "najmenej zlé riešenie", piatim najväčším štátom únie počtom obyvateľov a hrubým domácim produktom (HDP) zabezpečuje, že v rozhodovacom procese budú mať rozhodujúce slovo.
Ostatné štáty budú tiež získavať podiel na riadení ECB, ale ten bude závisieť od ich veľkosti a hodnoty HDP. Predstavitelia ECB v tejto súvislosti uviedli, že väčšie krajiny si udržia svoje hlasovacie práva dlhšie ako malé.
Ekonómovia hovoria, že návrh, ktorý musia ešte schváliť ministri, by mal upokojiť obavy trhov, že sa monetárna politika eurozóny po rozšírení stane nezvládnuteľnou.
Prvú skupinu krajín budú tvoriť Nemecko, Francúzsko, Británia (po vstupe do EMÚ), Taliansko a Španielsko. Celkovo budú mať v budúcom grémiu štyri hlasy, lebo každá z nich ho v priebehu piatich rokov raz stratí.
Druhú skupinu bude tvoriť 14 stredne veľkých štátov. Okrem iných budú do nej patriť Švédsko (po svojom vstupe do EMÚ), Rakúsko, Poľsko, Fínsko a vo vedení ECB dostanú spolu 8 hlasov. Osem malých štátov ako Cyprus, Estónsko a Lotyšsko dostane 3 hlasy.
ECB zverejní podrobnosti o systéme hlasovanie a rotácie o 2 -- 3 týždne. Účinnosť nadobudne až vtedy, keď sa EMÚ rozšíri najmenej o tri ďalšie štáty. Model by sa mal uplatňovať aj v iných rozhodujúcich grémiách EÚ.
Budúci noví členovia EÚ budú vstupovať do EMÚ podľa toho, ako ich ekonomiky zladia krok s rytmom ekonomiky EMÚ. Proces by mal trvať niekoľko rokov.
Nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung k tejto problematike uviedol, že o monetárnych otázkach EMÚ budú rozhodovať 15 predstavitelia jednotlivých národných bánk a 6 stáli členovia rady. Stáli členovia vedenia ECB budú mať platný hlas počas celého svojho funkčného obdobia. Mechanizmus podľa skupín bude nasledujúci: z piatich veľkých krajín bude mať jedna každý rok pauzu. Stredne veľká krajina bude tri roky hlasovať a raz zostane bez hlasovacieho práva. Malá krajina bude mať hlasovacie právo každý druhý rok.
Na rokovaní vedenia ECB sa budú môcť zúčastňovať aj členovia EMÚ v danom roku bez hlasovacieho práva a diskutovať. Je to nevyhnutná podmienka na to, aby vo verejnosti mohli vysvetľovať a obhajovať závery direktória.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:51