StoryEditor

Bolívar sa znehodnotil takmer o tretinu

23.01.2003, 23:00

Venezuelský prezident Hugo Chávez nariadil centrálnej banke, aby na päť dní, teda až do budúceho týždňa, pozastavila všetky operácie na devízových trhoch. Očakáva sa, že po tomto rozhodnutí bude s najväčšou pravdepodobnosťou nasledovať tvrdá kontrola fyzických osôb, ktoré by chceli vymeniť lokálnu menu bolívar za doláre. Túto kontrolu budú vykonávať príslušníci ozbrojených síl. Predstavitelia centrálnej banky a ministerstva financií pripravujú ďalšie administratívne detaily, ktoré sa týkajú "reštrikcií všetkých kapitálových tokov". Minister financií Tobias Nobrega včera uviedol, že všetky naliehavé opatrenia vyplývajú z nevyhnutnosti zastaviť prudký pokles domácej meny a sústavné znižovanie devízových rezerv. Tento proces sa začal počas decembra 2002, čo priamo súvisí s generálnym štrajkom v štátnej ropnej spoločnosti Petróleos de Venezuela (PDVSA), ktorý trvá už siedmy týždeň.
Venezuelská mena sa od 1. januára 2003 znehodnotila o 32 % a naposledy sa obchodovala na hladine 1 853 VEB/USD. Na medzibankovom trhu došlo k jej ďalšiemu oslabeniu, čo vyplývalo z očakávaní blížiacej sa vojenskej kontroly pri zmenárenských operáciách. Venezuelská centrálna banka bežne pokrývala 80 % domáceho dopytu po americkom dolári. Hlad po zahraničných menách, a osobitne po USD, však extrémne vzrástol vzhľadom na zhoršenie ekonomických podmienok v krajine a politickú nestabilitu. Na tento stav obyvatelia logicky reagovali tým, že vklady v domácej mene začali transferovať hlavne do amerických dolárov.
Od začiatku decembra minulého roka, keď sa začal štrajk opozičných skupín s cieľom vynútiť rezignáciu prezidenta Huga Cháveza, prestala, respektíve na krajné minimum znížila štátna ropná spoločnosť PDVSA plnenie svojich záväzkov voči centrálnej banke, ktoré spočívali v odvodoch výnosov z exportu. Od 1. decembra 2002 sa devízové rezervy centrálnej banky zredukovali o 1,4 miliardy dolárov a dnes dosahujú 11 miliárd USD. Počas toho istého obdobia však centrálna banka siahla aj na zdroje z tzv. ropného stabilizačného fondu v celkovom objeme 700 miliónov dolárov, ktoré podľa doteraz platných pravidiel nemožno použiť na menové intervencie. V extrémne napätej situácii analytici odhadujú, že sa vytvorí paralelný trh, v rámci ktorého sa bude jeden dolár predávať za 2 000 -- 2 300 bolívarov.
Najvyšší súd rozhodol o tom, že sa nevypíše referendum o dobrovoľnom odstúpení prezidenta Cháveza z funkcie. Termín referenda bol pôvodne stanovený na 2. februára. Napriek tomu však v najnovšom prieskume verejnej mienky až 70 % Venezuelčanov žiada, aby Chávez opustil svoj úrad.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 14:43