StoryEditor

"Ázijské tigre" zápasia so SARS

19.06.2003, 00:00

Ázijská ekonomika sa ako tak prehrýzla problémami s medzinárodným terorizmom a s dôsledkami vojny v Iraku, ale popri stagnujúcom globálnom hospodárstve sa už nedokázala tak ľahko vyrovnať s problémom zvaným SARS. Akútny respiračný syndróm pripravil ázijsko-pacifický región o približne 30 miliárd USD. Ekonomická štúdia inštitútu IDEAglobal posúdila vplyv SARS na ázijské hospodárstvo a odhaduje, že v tomto roku choroba zníži hrubý domáci produkt deviatich vedúcich ázijských ekonomík, vynímajúc Japonsko, v priemere približne o 0,9 % (pokles z 4,6 na 3,7 %).
Najviac postihnuté je odvetvie cestovného ruchu, ktoré v Singapure a Hongkongu zaznamenalo pokles tržieb o 70 %, vo Vietname o 54 %. Ale rovnako aj domáca spotreba klesla v každej postihnutej krajine pre obavy tamojšieho obyvateľstva z nákazy a z návštevy verejných miest, akými sú napríklad obchodné domy. Teraz, keď zodpovedné autority prehlásili krízu SARS za takmer zažehnanú, prognostici oficiálneho aj súkromného sektora sa zhodujú v názore, že "ázijské tigre" opäť vytiahnu svoje pazúry. Za predpokladu, že epidémia už neprerastie do vážnejších rozmerov a podarí sa naštartovať a udržať rast hospodárstva USA, mohli by ázijské ekonomiky v poslednom kvartáli dosiahnuť produktivitu z obdobia pred vypuknutím choroby, uvádza IDEAglobal.
Podľa inštitútu, ktorého prognózy sa vo väčšine zhodujú s odhadmi ostatných analytikov, najviac ekonomicky postihnutými regiónmi budú Singapur a Hongkong. Ich očakávaný HDP bude tento rok nižší zhruba o 1,5 %. Malajzia a Thajsko, ktoré epidémia v podstate obišla, sú veľmi závislé od príjmov z turistiky, a tak ich ekonomiky vo finále porastú jednotlivo o 0,5 a o 1 % pomalšie. Naopak, Taiwan, kde na SARS zomrelo až 80 ľudí, nie je existenčne odkázaný na príjmy z cestovného ruchu. IDEAglobal odhaduje spomalenie hospodárskeho rastu krajiny o 0,5 %. Miestna vláda je však oveľa pesimistickejšia a odhadovaný rast HDP pre tento rok revidovala z februárových 3,68 % na 2,89 %. Taiwan je totiž, podobne ako Čína, "výrobnou linkou" amerických a európskych producentov elektroniky. Vládne odhady v druhom kvartáli rátajú s poklesom exportu o 2,9 %, čo predstavuje asi 1,09 mld. USD. V Číne, kde SARS usmrtil vyše 340 ľudí, IDEAglobal predpokladá rast HDP o 7,5 %, čo je o 0,5 % menej než pred vypuknutím epidémie. Najľudnatejšia krajina sveta však profituje z lacnej a širokej výrobnej základne. Čína za prvých päť mesiacov tohto roka zaznamenala obchodný prebytok 2,38 mld. USD s medziročným nárastom zahraničného obchodu o 39,6 % na úroveň 309 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 00:45