StoryEditor

Príťažlivosť podielových fondov rastie

18.06.2003, 00:00

Otvorené podielové fondy sa aj vzhľadom na nízke úroky v bankách stávajú pre slovenských investorov čoraz zaujímavejšími. Len v minulom týždni vložili klienti do fondov združených v Asociácii správcovských spoločností takmer 873 miliónov korún. "Súvisí to so znižovaním úrokových sadzieb zo štandardných bankových produktov," povedal člen Predstavenstva Tatra Asset Management, a. s., Ján Kováč. Okrem toho, tri najväčšie slovenské banky -- Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka a Tatra banka -- začali cez svoju pobočkovú sieť intenzívne ponúkať produkty svojich dcérskych správcovských spoločností, ktoré sú rozhodujúcimi hráčmi na trhu podielových fondov. To sa podľa Kováča takisto odrazilo na zvýšenom príleve peňazí od fondov.
Kováč predpokladá, že objem investícií v otvorených podielových fondoch bude naďalej rásť. V súčasnosti je v nich vyše 22 miliárd korún, pričom, ako tvrdí Kováč, ku koncu roka by to malo byť už vyše 30 miliárd.
Úspešný týždeň majú za sebou dlhopisové fondy, z ktorých iba dva zaznamenali stratu, ostatné rástli. Korunové fondy si polepšili v priemere o jednu desatinu percenta. "Slovenské fondy podporilo najmä rozšírenie úrokového diferenciálu medzi korunou a eurom v prospech našej meny," poznamenal portfóliový manažér VÚB Asset Management, a. s., Peter Machaj. Priemerný výnos dolárových fondov v uplynulom týždni bol len tri stotiny percenta, čo súvisí s posilnením koruny, ktorá sa oproti doláru posilnila o 40 halierov. V dolároch však niektoré z nich mali vyše jednopercentné zisky. "V USA sa opäť oživili špekulácie o znižovaní úrokových sadzieb, čo spolu so zníženou dôverou spotrebiteľov prispelo k posilneniu štátnych dlhopisov," uviedol analytik Investičnej a Dôchodkovej, a. s., Vladimír Ravinger. Eurodlhopisové fondy si pripísali v priemere necelé dve desatiny percenta.
Menej sa darilo akciovým fondom. Americké akcie prerušili dvojtýždňový rast a v korunovom vyjadrení sa oslabili v priemere o pol percenta. Naopak, európskym fondom sa darilo a ich priemerný zisk bol 0,9 percenta. V strate sa ocitla väčšina technologických fondov.
Korunové peňažné fondy sa zhodnotili o 0,15 percenta vďaka polpercentným ziskom Korunového peňažného a Dolárového dividendového fondu od Tatra Asset Mamangment. Zahraničné korunové fondy sa vo svojich menách síce posilnili, v korunovom vyjadrení však kvôli zhodnoteniu koruny klesli.
Tento týždeň by mal byť priaznivý najmä pre investovanie do dlhopisov. "Pozitívny vývoj ekonomických ukazovateľov by mohol na Slovensko prilákať ďalších investorov hľadajúcich výhodnejšie zúročenie svojich finančných prostriedkov v porovnaní s investíciami v EÚ," tvrdí Machaj. To môže opäť podporiť ceny dlhopisov denominovaných v slovenských korunách. Z toho by podľa Ravingera mohli profitovať dlhopisové a peňažné fondy. "V súvislosti s očakávaným znižovaním úrokových sadzieb v USA majú perspektívu pre rast aj dolárové dlhopisové fondy, avšak z hľadiska vývoja kurzu je ich ďalší vývoj neistý," povedal Ravinger. Domnieva sa, že napriek miernemu poklesu v minulom týždni majú priestor na zhodnotenie aj akciové trhy.
Najvyššie zisky a straty fondov za uplynulých 12 mesiacov
(medziročné hodnotenie k 13. júnu, v %)
Podielový fond Správcovská spoločnosť Zisk/Strata
Korunový akciovo-dlhopisový Tatra Asset Management 18,95
Kredit Prvá penzijná 18,93
1. PF Slnko Investičná a dôchodková 17,31
VB - Modern Times Volksbanken-KAG -31,56
WIOF - Global Equity Brandes -31,67
CI - Europe Stock (plne rastový) Capital Invest KAG -32,56
Zdroj: Investičná a Dôchodková, a. s,

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 15:59