StoryEditor

Krátke správy

03.07.2003, 00:00

Turecká ekonomika si napriek vojne v Iraku udržala v prvom štvrťroku 2003 vysoké tempo rastu. Hrubý domáci produkt, čiže celková produkcia tovarov a služieb, vzrástol v prvých troch mesiacoch medziročne o 8,1 percenta. Analytici však rastu nepripisujú veľkú váhu. "Podobne ako v štvrtom štvrťroku 2002, je príčinou vysokej miery rastu nízka základňa HDP v porovnávanom období," uvádza sa v analýze JP Morgan. Hnacím motorom rastu boli investície do strojov a zariadení a rast zásob finálnych produktov, čo súvisí so zlepšením politickej klímy po novembrových voľbách a následným poklesom úrokových mier. (hn/ľj)

Podľa údajov Eurostatu index cien výrobcov (PPI) v priemysle v eurozóne v máji oproti aprílu klesol o 0,4 %, medziročne však vzrástol o 1,3 %. V celej Európskej únii PPI medzimesačne klesol v máji o 0,3 % a v medziročnom porovnaní vzrástol o 1,5 %. Hlavným faktorom vývoja výrobných cien boli ceny ropy, ktoré sa v máji medzimesačne znížili o 1,8 %, avšak medziročne vzrástli o 1,7 %. Eurostat revidoval aprílový medzimesačný pokles PPI z 0,4 na 0,5 %. (hn/al)

Fitch Ratings upozorňuje, že pre európske banky bude veľmi zložité zvýšiť príjmy do konca tohto roka, takže musia pokračovať v redukcii nákladov, aby zabránili zhoršovaniu svojich hospodárskych výsledkov. Hoci sa európskym bankám, a predovšetkým nemeckým, podarilo prekonať minuloročný útlm na trhu bez výraznej ujmy, banky sú naďalej zraniteľné voči ekonomickým podmienkam a obnovenej slabosti na finančných trhoch, dodala Fitch. Napriek nepriaznivým vyhliadkam však agentúra nepredpokladá žiadne výrazné katastrofy, ak nenastane zhoršenie kvality aktív. (SITA)


Maďarské ministerstvo financií je rozhodnuté znížiť deficit verejného sektora v budúcom roku o 1 až 1,5 percentuálneho bodu na 3,5 % z HDP, pričom predpokladá, že HDP vzrastie o 3 %. Podľa ministra financií J. Veresa rozpočtové výdavky vzrastú o rok nominálne o 7, reálne o 3 %. Analytici očakávajú, že HDP vzrastie v roku 2004 o 3,75 %, centrálna banka ráta so zvýšením o 3,6 %. Tohtoročný rozpočtový schodok sa odhaduje na 4,5 až 5 % HDP, keď pôvodná cieľová úroveň ministerstva bola 4,5 %. (SITA)

Tempo ekonomického rastu v eurozóne v druhom polroku bude podľa Európskej komisie nižšie ako sa predpokladalo, celoročný jednopercentný rast to však príliš ovplyvní. Za hlavnú brzdu oživenia ekonomiky považuje komisia vysoký kurz eura a slabé podnikateľské investície. V budúcom roku očakáva Brusel rast o 2,4 %. Silnejúce euro a slabý ekonomický rast sú deflačným nebezpečenstvom, avšak pravdepodobnosť vzniku deflačnej špirály je malá, myslí si P. Solbes. (Reuters)


Bulharsko chce iracký dlh (1,75 mld. USD) predať zahraničným bankám alebo investičným spoločnostiam. Nechce však čakať dovtedy, kým hlavní veritelia Iraku tento problém vyriešia. Bulharsko, ktorého zahraničný dlh presahuje 10 mld. USD, nemieni dlh Iraku odpustiť a chce z jeho predaja vyťažiť maximum. USA a Veľká Británia, ktoré v súčasnosti na Irak dohliadajú, presadzujú preň úľavy pri splácaní zahraničných záväzkov krajiny. (Reuters)


Stredisko rozpočtových priorít a investičná banka Goldman Sachs sú presvedčení, že ak USA nezačnú rýchlo riešiť problém rozpočtového deficitu, do desiatich rokov presiahne štátny dlh krajiny astronomické 4 bil. USD. Daňové škrty a rast výdavkov sú na rast ekonomiky nevyhnutné, avšak zvýšia rozpočtový deficit -- v roku 20013 až 530 mld. USD. Najvyšší deficit 290 mld. USD mali USA v roku 1992. (Reuters)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:12