StoryEditor

Tokijská burza, nové 20-ročné minimum

29.04.2003, 00:00

Tokijská burza včera opäť pokorila jedno z 20-ročných maxím, keď index Nikkei (skladá sa z 225 akciových titulov) zoslabol o 91,62 bodu, teda o 1,19 %, a zatvoril na hodnote 7 607,88 bodu -- najslabšej od 9. novembra 1982. Tokio tak pokračovalo v piatkovom prepade, keďže v závere minulého týždňa Nikkei stratil 155,07 bodu na zatváracej úrovni 7 699,50 bodu. Príčinou poklesu bol v prvom rade presun medvedích nálad z piatkového obchodovania v New Yorku (Dow Jones Industrial -133,69 na úroveň 8 306,35 bodu), kde investori vyberali zisky po náraste cien akcií pod vplyvom lepších než očakávaných štvrťročných výsledkov firiem obchodovaných na americkom trhu. Druhým výrazným sentimentom bola pretrvávajúca skeptická nálada po ohlásení horších než očakávaných hospodárskych výsledkov japonského výrobcu Sony, ktorý so sebou ťahal dolu i ostatné firmy z elektrotechnického a informačného sektora. Tretím najvýznamnejším faktorom bola všadeprítomná depresia z šíriaceho sa vírusu SARS, keďže v informačno-technologickom sektore nie je možné presne odhadnúť, do akej miery epidémia ovplyvní export ázijských producentov, a teda aj ich tržby.
Akcie spoločnosti Sony v pondelkovom obchodovaní stratili denný limit 500 jenov, čo je 15,5 %, a zakončili na 2 720 jenoch. Je to ich najnižšia hodnota za posledných 7 rokov. Cenné papiere giganta tak len počas dvoch seáns stratili štvrtinu hodnoty, keďže sa v piatok oslabili o 13 %. Zároveň v pondelok finišovali nižšie aj akciové tituly Hitachi, Toshiba and Mitsubishi Electric a tlaku sektora nedokázali vzdorovať ani firmy Kyocera a Toshiba, ktoré v piatok oznámili dobré hospodárske bilancie, ale ich akcie sa aj tak oslabili. Výnimkou bol výrobca elektroniky Sharp, ktorého akcie si pripísali 2,6 % vďaka vysokému rastu zisku spoločnosti.
Pozornosť trhov sa okrem situácie okolo firiem pôsobiacich v regióne blízko Južnej Kórey sústredí aj na vývoj epidémie SARS. V nedeľu Hongkong oznámil 12 ďalších úmrtí a len 16 novonakazených ľudí. Trhy to vnímali ako signál spomalenia šírenia ochorenia, keďže v ostatnom čase sa výskyt ochorenia v regióne zvyšoval v priemere o 20 až 30 prípadov denne. Tieto špekulácie viac-menej potvrdil aj David Heymann zo Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý agentúre Reuters v Bangkoku povedal, že SARS vyvrcholil vo všetkých až na jednu krajinu, ktoré od 15. marca ohlásili výskyt choroby. Komentár organizácie prišiel krátko po tom, čo taiwanská burza zatvorila s výraznou stratou 2,2 % (najnižší záver za 6 mesiacov). Tá bola reakciou na oznámenie plánov dvojtýždňového zatvorenia hraníc ostrova pre návštevníkov (a teda aj biznismanov) z Číny, zo Singapuru a z Kanady.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:55