StoryEditor

Saudská Arábia so zásobami na 70 rokov

26.02.2004, 23:00

Monopolná saudskoarabská štátna ropná spoločnosť Saudi Aramco plánuje do roku 2025 pridať do svojich potvrdených ropných rezerv ďalších 150 miliárd barelov (barel = 159 litrov). Hlad po čiernom zlate by tak mala s prehľadom uspokojovať aj v druhej polovici tohto storočia. Informovali o tom predstavitelia spoločnosti.
Momentálne dokázané rezervy Saudskej Arábie predstavujú 260 mld. barelov. Plánovaná exploračná činnosť by teda priniesla najsilnejšiemu svetovému producentovi ropy zvýšenie zásob o viac než polovicu. Objavenie miliárd barelov plánuje Saudi Aramco na základe predbežných prieskumov a exploračných vrtov v lokalitách na severe Saudskej Arábie, pozdĺž hranice s Irakom a južne od súčasných ropných polí. Svoje plány do budúcnosti predstavili predstavitelia Saudi Aramco tento týždeň na konferencii organizovanej Centrom pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone. "Máme more ropy. Máme potenciál zvyšovať zásoby viac než ktokoľvek iný," povedal pre agentúru Reuters Mahmúd Abdul Bakí, viceprezident úseku explorácie v Saudi Aramco, ktorá kontroluje všetky ropné rezervy Saudskej Arábie. "V najbližších 70 rokoch budeme pokračovať v dodávkach. Ideme preskúmať ešte veľa akrov a máme potenciál nájsť ešte viac ropy," dodal.
Za dokázané ropné rezervy sa pritom považujú tie ložiská ropy, ktoré sa dajú vyťažiť súčasnou technológiou alebo v najbližšej budúcnosti. Saudi Aramco disponuje ťažobnou kapacitou zhruba 10 mil. barelov denne. Nansen Saleri z odseku manažmentu rezervoárov Saudi Aramco povedal, že do roku 2014 by produkcia mala stúpnuť na 14 mil. barelov denne. Podľa neho sú schopní dosiahnuť takýto nárast aj bez investičnej pomoci zahraničných firiem. Na druhej strane, Saleri sa nevyjadril k odhadom štatistického oddelenia amerického ministerstva energetiky, podľa ktorého by Saudská Arábia mohla do roku 2020 zvýšiť produkciu na 19,5 mil. barelov a o ďalších päť rokov až na 23,8 mil. barelov denne.
Saudská Arábia je najväčším exportérom ropy na svete. Viacerí ekonómovia a výskumné inštitúty už štátny monopol Saudi Aramco vyzvali na väčšiu transparentnosť jeho operácií. Ak sa totiž nenaplnia prognózy odhaľovania nových zásob a zvyšovania produkcie, hrozí svetu energetická kríza. "Neexistuje žiadny plán B," zhodnotil situáciu riaditeľ investičnej spoločnosti Simmons and Company International, špecializujúcej sa na energetiku. Podľa neho mnohé z navŕtaných ropných polí už nedosahujú deklarovanú úroveň. On a ďalší si myslia, že odvráteniu hrozby energetického šoku by pomohlo, keby Saudi Aramco na mesačnej báze zverejňovala úroveň produkcie, ako aj stav vyčerpávania ropných studní a ropných polí. Predstavitelia spoločnosti im stručne oponovali, že v posledných rokoch informačnú politiku zintenzívnili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 19:51