StoryEditor

SCP navrhuje darovať akcie štátu

16.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Radko Kuruc)
Stredisko cenných papierov SR (SCP), a. s., navrhuje, aby majiteľom akcií z prvej vlny kupónovej privatizácie bolo umožnené ich darovanie v prospech Fondu národného majetku (FNM) SR formou bezplatného prevodu. FNM o tomto návrhu rozhodne na zasadnutí výkonného výboru. Informovala o tom na včerajšej tlačovej konferencii generálna riaditeľka SCP Emília Palková.
Fondu by sa tak zvýšil podiel na majetku akciových spoločností, ktoré sú v súčasnosti v jeho portfóliu. Prostredníctvom vytvorenej dcérskej spoločnosti by potom FNM mohol lepšie využiť svoj vplyv a zabezpečiť vyšší výnos z predaja akcií FNM.
Druhou možnosťou by bolo zvolanie valných zhromaždení spoločností, v ktorých FNM nemá záujem ďalej pôsobiť. Zníženie ich základného imania a stiahnutie akcií z obehu by umožnilo zrušiť tieto akcie v SCP.
Uvažuje sa aj o možnosti, že v prípade záujmu investorov o založenú dcérsku spoločnosť by ju bolo možné predať ako celok. SCP je pripravené v prípade akceptovania tohto návrhu ponúknuť pre FNM špeciálne služby, ktoré by SCP zabezpečilo v rýchlom čase pri nízkej administratívnej náročnosti a za špeciálnych cenových podmienok. "Neriešenie tohto problému bude znamenať jeho neustále odsúvanie, ktoré bude ešte vypuklejšie, keď SCP bude udelené povolenie Úradu pre finančný trh (ÚFT) na vznik a činnosť centrálneho depozitára," povedala E. Palková. Ten bude pracovať na členskom princípe bez možnosti priameho vstupu fyzických osôb. Občania, ktorí svoje akcie fondu nedarujú, budú bezodplatne naďalej vedení v databáze.
Návrh SCP by mohol riešiť aj ďalší aktuálny problém. Po roku 1995, keď dochádzalo k výrazným presunom majetku investičných fondov do investičných alebo obchodných spoločností, predstavenstvá týchto nástupníckych spoločností okamžite neuskutočnili výmenu akcií. Význam FNM by v prípade vzniku dcérskej spoločnosti nebol len v tom, že sa občania "zbavia" akcií z prvej vlny kupónovej privatizácie, ale fond by sústredil v sebe silu voči predstavenstvám nástupníckych spoločností, ktorých by súdnou cestou mohol prinútiť plnenie si ich povinností z hľadiska výmeny akcií zanikajúcej spoločnosti za akcie nástupníckej spoločnosti a následný odpredaj týchto akcií. "Žiaľ, v súčasnosti, v tejto záležitosti nikto nekoná, aj keď dochádza k porušovaniu zákona. Týka sa to aj akcionárov, ktorí sú poškodení, ale na súde svoju škodu neuplatňujú," domnieva sa E. Palková
Podľa hovorkyne FNM Tatjany Lesajovej fond momentálne návrh SCP posudzuje z právneho hľadiska. Ako ďalej uviedla Lesajová, pri posudzovaní musí FNM do úvahy zobrať aj fakt, že Generálna prokuratúra SR podala začiatkom apríla na Úrad pre finančný trh (ÚFT) protest vo veci neoprávneného fakturovania poplatkov SCP. Stredisko však podľa Palkovej zatiaľ nebolo v tejto veci oficiálne informované. Prokuratúra namieta proti rozhodnutiu ÚFT, ktorým v minulom roku schválil stredisku nový cenník poplatkov. K cenníku SCP sa vyjadril taktiež Protimonopolný úrad SR, ktorý ÚFT upozornil na rozpor s pravidlami hospodárskej súťaže a úrad by ho mal preto zrušiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 19:40