StoryEditor

Forint na hojdačke

12.06.2003, 00:00

Maďarský forint sa dostáva do čoraz výraznejšieho vleku hospodárskej politiky ľavicovoliberálnej vlády premiéra Pétera Medgyessyho. Maďarská národná banka tak pod tlakom kabinetu posunula strednú paritu forintu k euru z 276,10 na 282,36, t. j. o 2,26 %. Prípustná hranica plávajúceho kurzu je ± 15 %. Minister financií Csaba Laszlo tento krok odôvodnil snahou rozprúdiť hospodárstvo, podporiť export a zvýšiť medzinárodnú konkurenčnú schopnosť maďarských výrobcov. Bezprostredným následkom bolo, že hodnota forintu sa rapídne znížila a istý čas sa euro predávalo za 268,59 forintu. Počas niekoľkých predchádzajúcich mesiacov sa kurz eura pohyboval medzi 245 a 255 forintmi. V tomto týždni sa maďarská mena opätovne priblížila k tejto hranici a v stredu uzatvárala kurzom 257,93 forintu za euro. Bezprostredným dôvodom bolo, že Maďarská národná banka zdvihla referenčné úrokové sadzby o 100 percentných bodov na 7,5 %. V správe jej menovopolitickej rady sa hovorí, že toto rozhodnutie dokazuje, že boj proti inflácii zostáva naďalej v popredí centrálnej finančnej inštitúcie. Centrálna banka i jej predseda Zsigmont Járai vždy tvrdili, že silný forint je najdôležitejším nástrojom v tomto boji. Járai opakovane tvrdil, že hranica 250 forintov za euro je akousi vodiacou líniou. Ak však teraz banka tlaku vlády podľahla, bude mať aj v budúcnosti ťažkú pozíciu. Ročná inflácia sa aprílovou hodnotou 3,9 % dostala na najnižšiu úroveň za posledných 22 rokov. Centrálna banka potom korigovala inflačné ciele v roku 2003 z 5,2 na 4,6 % a v roku 2004 zo 4 na 3,9 %.
Okrem toho sa vláda zaviazala na radikálne úsporné opatrenia, v dôsledku ktorých by v tomto roku mala ušetriť 76 miliárd forintov. Ministerstvá musia výdavky znížiť až o 2,5 %. Zmenší sa aj podpora bytovej výstavby. Práve expanzívna výdavková politika vlády bola v minulosti dôležitým inflačným faktorom. Kabinet tlačil na radikálny menovopolitický rez, lebo konjunktúra slabla a maďarský export strácal dynamiku.
Reakcie na krok maďarskej centrálnej banky sú rôzne. G. Kovács z ústavu Budapest Economics varoval pred neistotou na trhu, pretože centrálna banka urobila dva úplne protichodné kroky v priebehu jedného týždňa. Charles Robertson z banky ING zase vyslovil názor, že ak sa vláde podarí úsporný kurz, členstvo v eurozóne v roku 2007 je pre Maďarsko možné. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 13:32