StoryEditor

Citibank rozšírila služby o retailbanking

18.11.2002, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Citibank (Slovakia), a. s., včera rozšírila oblasť svojho pôsobenia aj o služby retailového bankovníctva, keď zaviedla prvý produkt pre fyzické osoby -- spotrebný úver bez ručenia. V prípade úspechu tohto produktu by mala banka podľa jej generálneho riaditeľa Tirada Mahmouda rozšíriť svoje portfólio aj o ďalšie produkty retailového bankovníctva. Citibank doteraz poskytovala služby iba korporátnym klientom.
Citibank poskytuje spotrebný úver, nezaručený úver pre žiadateľov s čistým mesačným príjmom nad 10 tis. Sk. Úver môžu získať v objeme 30 tis. až 600 tis. Sk. Podľa predstaviteľov banky je takýto úver prvý svojho druhu na slovenskom bankovom trhu, keďže nevyžaduje ručiteľa, termínovaný vklad ani žiadny iný druh zabezpečenia. Klient si však bude musieť v banke otvoriť účet.
Citibank (Slovakia), a. s., hospodárila za deväť mesiacov so ziskom 439,8 mil. Sk, čo na medziročnej báze predstavuje nárast o 20,3 %. Bilančná suma banky dosiahla 28,481 mld. Sk. V aktívach banky k ultimu septembra dominovali s takmer 67-percentným podielom úvery poskytnuté klientom. Ich objem pritom za posledných dvanásť mesiacov stúpol o 21 % a dosiahol 19,003 mld. Sk. Ku koncu septembra Citibank evidovala 21,632 mld. Sk vkladov klientov, čo predstavovalo o 14,1 % viac ako pred rokom.
Citibank (Slovakia) doteraz poskytovala svoje služby výhradne právnickým osobám, pričom mala obchodné vzťahy s viacerými spoločnosťami a finančnými inštitúciami na Slovensku. Banku založila v roku 1995 Citibank Overseas Investment Corporation ako svoju 100-percentnú dcéru. Spoločnosť je súčasťou americkej finančnej skupiny Citigroup.
Spoločnosť Citigroup Inc., ktorá je americkou jednotkou v poskytovaní finančných služieb, v treťom fiškálnom štvrťroku zaznamenala 23-percentný nárast príjmov vďaka výraznému rastu klientskych služieb pre širokú verejnosť. Zisky v tejto oblasti prevýšili úverové a investičné straty. Citigroup zarobila 3,92 miliardy USD (76 centov na akciu) vrátane jednorazových položiek. V rovnakom období minulého roka čisté príjmy predstavovali 3,18 miliardy USD (61 centov na akciu). Štvrťročné príjmy medziročne stúpli o 10 %. V treťom štvrťroku sa do hospodárenia firmy premietla rezerva na reštrukturalizáciu v hodnote 27 miliónov USD i straty z investičného portfólia poisťovacích spoločností v hodnote 114 miliónov USD. Základné príjmy skupiny Citigroup predstavovali 3,79 miliardy USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 04:13