StoryEditor

NBS prerokovala stratégiu prijatia eura

07.07.2003, 00:00
Prijatie jednotnej európskej meny na Slovensku bude znamenať realizáciu všetkých pozitívnych efektov integrácie na slovenskú ekonomiku. Banková rada konštatovala, že Slovenská republika sa podpísaním prístupovej zmluvy do Európskej únie v apríli 2003 zaviazala aj na vstup do eurozóny, a tým na nahradenie slovenskej koruny eurom.

Prijatie jednotnej európskej meny na Slovensku bude znamenať realizáciu všetkých pozitívnych efektov integrácie na slovenskú ekonomiku. Uvádza sa to v komuniké z piatkového zasadania Bankovej rady Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá prerokovala návrh spoločného materiálu ministerstva financií a centrálnej banky - Stratégia prijatia eura v SR.
Banková rada konštatovala, že Slovenská republika sa podpísaním prístupovej zmluvy do Európskej únie v apríli 2003 zaviazala aj na vstup do eurozóny, a tým na nahradenie slovenskej koruny eurom. "Proces smerujúci k tomuto cieľu bude založený na uskutočnení série reforiem, ktorých výsledkom bude výrazné skvalitnenie podnikateľského prostredia a vytvorenie predpokladov na udržateľný dynamický hospodársky rast," domnieva sa NBS. "Centrálna banka a ministerstvo financií prišli k spoločnému záveru o potrebe čo najrýchlejšieho vstupu Slovenska do Európskej menovej únie (EMÚ)," povedal minister financií Ivan Mikloš. Podľa guvernéra NBS Mariána Juska je skorý vstup do menovej únie pre Slovensko výhodný, pretože až po tomto okamihu krajina bude inkasovať plné výhody z celkovej integrácie do jednotného hospodárskeho a menového priestoru.
Po prerokovaní materiálu v Porade ekonomických ministrov a vo vláde sa stane východiskom pre konkretizáciu ďalších krokov prístupového procesu. Zatiaľ k nemu prebieha verejná diskusia. "Dokument vôbec nerozoberá náklady spojené s plnením maastrichtských kritérií a ERM II, neskôr nedostatočnou reálnou konvergenciou, štrukturálnymi reformami a Paktom stability," myslí si Juraj Kotian zo Slovenskej sporiteľne. Centrálna banka sa podľa neho pozerá na ekonomiku staticky, ako keby v roku 2005 mala byť rovnaká ako v 2010. "Nehovoriac o tom, že vôbec neberie do úvahy, čo nám prinesie členstvo v Európskej únii - fondy, náklady na rozvoj infraštruktúry, ktoré môžu byť pri Pakte stability ohrozené z dôvodu nutnosti spolufinancovania," doplnil Kotian.
Hlavný ekonóm VÚB Vladimír Zlacký sa domnieva, že príliš skorý vstup do EMÚ by mohol slovenské hospodárstvo a životnú úroveň obyvateľstva poškodiť. Okrem iných možných rizík môže totiž dôjsť k znehodnoteniu úspor a k obmedzeniu možnosti financovať reformy a projekty s vysokou mierou spoločenskej návratnosti.
Guvernér centrálnej banky však tvrdí, že sa urobia všetky kroky, aby zavedením eura občania Slovenska získali.
"Jediný dôvod, prečo sa ´vidina´ eura tak rýchlo tlačí, je, že poslanci v domnení získavania politických bodíkov zdvihnú v parlamente ruku za znižovanie deficitu. Zodpovedným ľuďom to vyhovuje, no o samotnej pravde, že v roku 2006 ešte nebudeme schopní plniť Maastricht, ešte stále mlčia," uzavrel Kotian.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 04:06